Tentoonstelling over de Raaf

Tentoonstelling over de Raaf

Tot 7 juli is in de wisselhoek van Natuurcentrum De Maashorst een tentoonstelling te zien over één van de meest bijzondere broedvogels van De Maashorst: de Raaf. In 2012 besloot een paartje Raven zich te vestigen in de uitgestrekte natuur van De Maashorst. Erg bijzonder, want het was al 90 jaar geleden dat er voor het laatst een paartje Raven in Brabant gebroed heeft. Sinds 2012 brengt het paar Raven jaarlijks een 4 tot 5 jongen groot in het gebied en in de afgelopen jaren heeft de Raaf zich ook op andere plekken in de omgeving gevestigd.

De tentoonstelling is samengesteld door de Ravenwerkgroep Nederland, waarvan de leden al jarenlang onderzoek doen naar deze bijzonder tot de verbeelding sprekende vogelsoort.

De Maashorst heeft als unieke kenmerken behalve historische bijzonderheden  en het wijstverschijnsel veel bijzondere wilde natuur. Wat te denken van de rond de 80 broedvogelsoorten die jaarlijks in het gebied nestelen. Het is een belangrijke indicatie voor hoe bijzonder De Maashorst voor veel dieren is. De vestiging van broedvogelsoorten als de Raaf en de Grauwe Klauwier mag wel de kroon op het werk van de beheerders genoemd worden. De Raaf neemt binnen de voedselketen een belangrijke positie in. Het is een alleseter pur sang die naast knaagdieren, insecten en larven, wormen, bessen en soms jonge vogels zich vaak ook tegoed doet aan kadavers. Daarmee is het een erg waardevolle opruimer van verkeersslachtoffers en andere dode dieren. In de tentoonstelling is niet alleen informatie te vinden over het menu van de Raaf, ook zijn uiterlijke kenmerken, intelligentie, zorg voor de jongen en verschillen met andere zwarte vogels komen uitgebreid aan bod. Voor jong en oud zeker eye-opener over deze onopvallende maar zeer waardvolle gebruiker van het gebied. 

Het ringen van Raven

Leden van de Ravenwerkgroep van Vogelwacht Uden ringen al jarenlang de jonge Raven van De Maashorst in samenwerking met de landelijke Ravenwerkgroep. Het doel hiervan is te onderzoeken hoe het met ze gaat, hoe oud ze worden en waar ze naar toe trekken als ze De Maashorst verlaten. De jonge Raven krijgen een vaste ring van metaal met een unieke code èn een gekleurde ring waardoor ze zonder te vangen op een grotere afstand te herkennen zijn. Door het ringen en goed observeren ontdekten de leden dat het aantal Raven gestaag toe nam en er inmiddels ook paartjes in Herperduin, Langenboom en Heeswijk-Dinther te vinden zijn.

Broedseizoen 2024

De afgelopen jaren nam het aantal Raven in de omgeving langzaam toe en brachten de Raven steeds meer jongen groot. In februari en maart was het in 2024 relatief warm maar ook extreem nat waardoor het broedresultaat dit jaar wat tegenviel. De leden van de Ravenwerkgroep van Vogelwacht Uden hebben alle nesten onlangs weer gecontroleerd en de aanwezige jongen van ringen voorzien. De Raven beginnen al in februari met het leggen van eieren, die komen in maart uit en de jongen verlaten pas eind april -na een dag of 40- het nest. En juist in die periode was het dit jaar zo nat. Het paartje dat in De Maashorst zelf broedt bracht gelukkig dit jaar toch weer 5 jongen groot. Leuk detail was dat de ouders, die de ringers lijken te herkennen, vlak boven de klimmer in de boom gingen zitten en constant takjes van de boom braken en die naar de klimmer gooiden. Ook begeleidden ze de ringers helemaal terug naar hun parkeerplek en wachtten ze tot die in de auto stapten, schijnbaar om er zeker van te zijn dat ze ook werkelijk weggingen. In de gebieden buiten De Maashorst viel het resultaat erg tegen. Meer hierover kun je lezen op de website van Vogelwacht Uden, www.vogelwachtuden.nl.

Kom vooral eens kijken in het natuurcentrum naar de gratis tentoonstelling waar je veel kunt leren over deze zeer intelligente vogelsoort. En mocht je daarna in het gebied gaan wandelen: de jonge Raven van De Maashorst zijn eind april uitgevlogen en blijven tot augustus /september in de Maashorst hangen. Mocht je ze zien, geniet ervan en probeer daarna de ringen af te lezen!