Nationale archeologiedag bij Natuurcentrum De Maashorst

Nationale archeologiedag bij Natuurcentrum De Maashorst

Op 18 juni aanstaande organiseert de werkgroep archeologie van de Heemkundekring Uden de Nationale archeologiedag bij Natuurcentrum De Maashorst in Nistelrode. Een bijzondere dag op een bijzondere plek, want dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het historische grafveld van Uden nabij het gehucht Slabroek werd ontdekt. Op het erf van het natuurcentrum is zondag 18 juni voor jong en oud van alles te beleven rond het thema archeologie. Vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom en de toegang is gratis.

In het gebied rond het gehucht Slabroek, op de grens van Uden, Schaijk en Nistelrode, ligt een grafveld dat in 1922 werd gekocht door arts Wiegersma, die hiervoor belangstelling had vanwege diverse verhalen over gevonden urnen. Samen met zijn zwager Daniels, die de waarde van de archeologische vondsten inzag, liet hij opgravingen uitvoeren in 1923. Er werden 38 grafmonumenten ontdekt, voornamelijk op de hoger gelegen delen, met enkele urnen en bijgiften uit de eerste eeuw. In latere jaren werden er nog meer urnen gevonden. Tegenwoordig is de fysieke toestand van het grafveld sterk achteruitgegaan. Een opgraving in 2010 had als doel de resten vast te stellen, de duur van het gebruik te achterhalen en een reconstructie mogelijk te maken. De omgeving kent ook andere grafheuvels uit de Brons-IJzertijd en Romeinse tijd, waaronder het beroemde Vorstengraf in Oss. De vondsten op het grafveld bij Slabroek leverden waardevolle kennis over het leven van mensen en de omgang met doden in de periode van 2000 jaar voor Christus.

De leden van de werkgroep archeologie vertellen bezoekers hier graag over en nemen ze mee naar die tijd in het verre verleden. Zo is er een tentoonstelling, een film en geven verschillende heemkundeverenigingen uit de regio een presentatie. Ook is het mogelijk een wandeling met een gids te maken om 11.00 – 13.00 en 15.00 uur. Heb je zelf ooit iets in de bodem gevonden? Breng je vondst mee en laat deze bekijken en beoordelen door deskundige archeologen. Of ga zelf op zoek naar scherven, loop mee met een detectorspecialist en ben zelf even een archeoloog. Bezoek de demonstratie van Prehistory Alive Worldwide of verdiep je in oude technieken zoals weven en spinnen. Hou je van tekenen? Dat kan deze dag op een linnendoek met houtskool. Op 18 juni brengen we het verleden tot leven: ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis!

Ook op vrijdagavond 16 juni en zaterdag 17 juni zijn er activiteiten in het kader van de Nationale archeologiedagen. Hou ook hiervoor de agenda in de gaten.