Nieuw themapad archeologie en historie

Nieuw themapad archeologie en historie

Op vrijdag 10 februari is door Wethouder Rien Wijdeven het nieuwe themapad over archeologie en het historisch gebruik van De Maashorst geopend. De wethouder van gemeente Bernheze onthulde samen met Hanneke van Alphen van de heemkundevereniging van Uden één van de themaborden bij de ingang van het bezoekerscentrum.

Het themapad is ca. 6,5 kilometer lang en voert langs diverse interessante informatiepanelen. De medewerkers van Natuurcentrum De Maashorst hopen dat veel mensen van deze bijzondere route gaan genieten.

In De Maashorst zijn sporen te vinden van bewoning en bodemgebruik van vroegere bewoners. Vaak niet heel opvallend, maar wie er oog voor heeft ziet sporen van het verleden van de mens. Ook weer en wind en breuken in de aardkorst vormen het landschap. Deze route leert ons over de leefwijze van mensen in De Maashorst van een ver of minder ver verleden. Over gebruik van ijzeroer, boerderijen en bolle akkers, tot grensbakens, houtproductie en het gebruik van bomen en hout. Al in de 9e eeuw zijn de plaatselijke bewoners begonnen met het kappen van de aanwezige oerbossen. En zo veranderde een dicht bebost landschap in de loop der eeuwen in een meer open landschap waar het agrarische gebruik een steeds grotere rol ging spelen.

De medewerkers van Natuurcentrum De Maashorst hebben deze informatie verwerkt op negen prachtig geïllustreerde informatiepanelen. Een flyer met daarop de locatie van de panelen en een plattegrond van de route is gratis af te halen in het Natuurcentrum.

Voor de realisatie van dit project heeft het natuurcentrum samengewerkt met de heemkundevereniging uit Uden en het nieuwe Cluster Maashorst van de gemeente Maashorst. Na het opheffen van de Stichting Maashorst in uitvoering draagt Cluster Maashorst zorg voor continuïteit in het beheer en de verdere ontwikkeling van het natuurgebied. Mede dankzij de inzet van de vormgever van de gemeente, Frank Vonk, past het ontwerp van de borden nu bij de huisstijl van het gebied. De route is tussen zonsopkomst en zonsondergang gratis te lopen vanuit natuurcentrum De Maashorst aan de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode. Tijdens de openingstijden is de flyer af te halen en zijn de diverse tentoonstellingen in het centrum eveneens gratis toegankelijk.