Nieuw themapad dieren

Nieuw themapad dieren

Op woensdagmiddag 19 oktober is door Wethouder Jeroen van den Heuvel het nieuwe themapad over de dieren van natuurgebied De Maashorst geopend. De wethouder van de gelijknamige gemeente onthulde samen met zoogdierspecialist, en bestuurslid ons natuurcentrum, Annemarie van Diepenbeek één van de themaborden aan de Karlingerweg in Uden. Dit bord, dat geheel gewijd is aan het leven van de mol, maakt onderdeel uit van een reeks van 10 themaborden. Jeroen toonde zich erg enthousiast over de inzet van de medewerkers van het natuurcentrum om kinderen op een speelse manier te enthousiasmeren over de natuur in hun omgeving. Als kind was hij zelf ook veelvuldig door de natuur aan het struinen. Hij kijkt er dan ook naar uit binnenkort samen met zijn nichtje de andere dierenborden te ontdekken. Het themapad is gesitueerd op onze bekende rolstoelroute. De medewerkers hopen dat veel mensen van deze interessante route gaan genieten.

Nu de natuur zich in De Maashorst verder ontwikkelt komen er steeds meer diersoorten voor. Sommige kent vast iedereen, zoals de haas en de mol, van een zandloopkever of een boommarter zal niet iedereen ooit gehoord hebben. Over waar deze dieren leven, wat ze eten en wat voor gedrag ze hebben is veel interessants te vertellen. De medewerkers van Natuurcentrum De Maashorst hebben deze informatie verwerkt op tien prachtig geïllustreerde informatiepanelen. De illustraties zijn van de hand van Peter Twisk en Jeroen Helmer, twee tekenaars die bekend staan om hun gedetailleerde natuurillustraties. Daarnaast zijn er foto’s van Pieter van Breugel van insecten en van Erik Korsten van vleermuizen gebruikt. Alle vier hebben hun werk dit keer nagenoeg belangeloos aan het natuurcentrum beschikbaar gesteld. De panelen zijn geplaatst op tien locaties langs de rolstoelroute bij het natuurcentrum. Ieder bord staat op een plek die aansluit bij het leefgebied van het dier waar het bord over gaat. Zo kun je je makkelijk inleven in wat de dieren op hun pad tegenkomen en hoe hun natuurlijke omgeving eruit ziet. De informatie op de borden is toegespitst op zowel volwassenen als kinderen. En doordat ze vrij laag zijn geplaatst, zijn ze voor kinderen én voor mensen in een rolstoel goed te lezen.

Voor de realisatie van dit project heeft het natuurcentrum samengewerkt met het nieuwe Cluster Maashorst van de gemeente. Na het opheffen van de Stichting Maashorst in Uitvoering draagt Cluster Maashorst zorg voor continuïteit in het beheer en de verdere ontwikkeling van het natuurgebied. Mede dankzij de inzet van de vormgever van de gemeente, Frank Vonk, past het ontwerp van de borden nu bij de huisstijl van het gebied. De route is tussen zonsopkomst en zonsondergang gratis te lopen vanuit natuurcentrum De Maashorst aan de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode. Tijdens de openingstijden zijn de diverse tentoonstellingen in het centrum eveneens gratis toegankelijk. Het natuurcentrum hoop dat vele kinderen met hun ouders of grootouders op pad gaan om deze nieuwe dierenroute te ontdekken.