Minitentoonstelling Natureprints Sarah van Rossem

Minitentoonstelling Natureprints Sarah van Rossem

Van 26 oktober tot 7 december 2023 zal kunstenaar Sarah van Rossem twee van haar kunstwerken tentoonstellen bij Natuurcentrum De Maashorst in Nistelrode.

Sarah van Rossem heeft in haar recente project getiteld ‘Het Brabants Landschap’, dat zij aan het eind van 2022 begon, de schoonheid van de natuur in het Brabantse landschap vastgelegd. Dit landschap is uitzonderlijk divers, bestaande uit bossen, vennen, zandverstuivingen, rivierengebieden, kleipolders, stuifduinen, veengebieden, moerassen en heidevelden. Elk van deze gebieden staat bekend om zijn eigen unieke flora en fauna, die gedijen in de specifieke omstandigheden van elk gebied.

Als Brabantse kunstenares die haar grootste inspiratie put uit de natuur, is Sarah zich zeer bewust van de rijkdom aan natuurschoon in onze provincie. Ze is van mening dat hoe meer mensen in contact komen met de natuur, des te meer ze het belang ervan in ons leven gaan waarderen. Natuurbescherming, duurzaamheid en klimaatbestendig leven zijn actuele en cruciale onderwerpen in onze provincie. Sarah heeft daarom met haar beeldend onderzoek tot doel om de natuur in het Brabantse landschap een podium te bieden en zo de aandacht voor deze kwesties te vergroten.

Voor dit ambitieuze project heeft de kunstenares maar liefst negen verschillende natuurgebieden in Brabant onderzocht en bezocht. Dit zal resulteren in de creatie van negen grote afdrukken, elk met een formaat van 1,60 meter bij 1 meter, die de diverse landschappen in onze provincie belichamen. Sarah past hierbij de techniek van natureprinting toe, waarbij ze afdrukken van de natuur maakt met behulp van een etspers. Deze grafische techniek stelt haar in staat om de natuur op de meest basale en pure wijze vast te leggen.

In Natuurcentrum De Maashorst worden twee van de werken uit de reeks van negen tentoongesteld, beide geïnspireerd door het prachtige landschap van De Maashorst zelf. Bezoekers worden van harte uitgenodigd om deze kunstwerken te bewonderen tijdens de openingstijden van het centrum, bijvoorbeeld wanneer ze in het gebied aan het wandelen of fietsen zijn.