Nieuws

Nieuws

11-03-2021

IVN trektocht De Maashorst

Ken je de IVN trektochten al?
Lees meer

12-12-2019

Kookmaatjeslessen in Oss

Natuurcentrum De Maashorst gaat weer aan de slag met de bijzondere Kookmaatjeslessen.
Lees meer

16-08-2019

Nazomeren op het natuurcentrum

Terug van vakantie? Alle processierupsen zijn letterlijk gevlogen dus juist nu is het heerlijk om de natuur in te gaan! We verheugen ons op de ‘houtdag’ en op een prachtige nazomer waarbij we alvast vooruitkijken naar een aantal leuke activiteiten.
Lees meer

30-05-2019

Nieuwe tentoonstelling: Raven in De Maashorst

Tot oktober 2019 is in de wisselhoek van Natuurcentrum De Maashorst een tentoonstelling te zien over één van de meest bijzondere broedvogels van De Maashorst: de Raaf. In 2012 besloot een paartje Raven zich te vestigen in de uitgestrekte natuur van De Maashorst. Erg bijzonder, want het was al 90 jaar geleden dat er voor het laatst een paartje Raven in Brabant gebroed had. Sinds 2012 brengt het paar Raven jaarlijks een paar jongen groot in het gebied en er zijn ook sterke vermoedens dat er zich inmiddels een tweede paar gevestigd heeft. Hoog tijd dus om in het natuurcentrum deze vogelsoort eens extra onder de aandacht te brengen. De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met Vogelwacht Uden en de Ravenwerkgroep Nederland. Leden hiervan ringen al enkele jaren de jonge Raven in het gebied om te onderzoeken hoe het met ze gaat en waar ze naar toe trekken als ze De Maashorst verlaten.
Lees meer

24-10-2018

Veldlessen Maashorst

Veldlessen Maashorst gaan door 24-10-2018 MAASHORST - Het veldlesproject 'Op speurtocht in de Maashorst' is dinsdag 23 oktober officieel overgedragen door ARK Natuurontwikkeling aan Natuurcentrum De Maashorst. De leerlingen van groep 6/7 van de Albertusschool uit Loosbroek waren erbij. Na de officiële overdracht gingen de kinderen op pad voor een veldles onder begeleiding van ARK en het Natuurcentrum.
Lees meer

09-10-2018

Fotowand geopend bij Natuurcentrum De Maashorst

Bij Natuurcentrum De Maashorst is op 5 oktober een prachtige fotowand achter op het erf gepresenteerd. Op de wand zijn gebroederlijk naast elkaar de grote grazers te bewonderen die te vinden zijn in natuurgebied De Maashorst: de taurossen, Exmoor pony’s en wisenten. De presentatie vond plaats in aanwezigheid van Maashorstfotograaf Hans Koster, die de mooie foto maakte en Harrie van Genugten die ervoor zorgde dat de wand gerealiseerd kon worden.
Lees meer

20-08-2018

Op die fiets

Natuurcentrum de Maashorst een van de startlocaties bij de derde editie van “Op die Fiets” op zondag 26 augustus. Op deze laatste zondag in augustus vindt voor de derde keer het fietsevenement “Op die fiets” plaats. Dit jaar is Natuurcentrum de Maashorst ook startlocatie. De fietstocht heeft een lengte van 45 kilometer door de Maashorst. Start tussen 9.00 en 11.00 uur. Inschrijven bij www.maashorst-events.nl. In het uitgestrekte natuurgebied is het natuurlijk heerlijk fietsen. De afgelopen 2 jaar organiseerde Maashorst Events Op die fiets, een groot fietsevenement op de Maashorst. Beide tochten waren een groot succes en een groot aantal deelnemers genoot van de prachtige routes. Ook dit jaar vindt het evenement weer plaats en is het ook mogelijk bij het Natuurcentrum te starten. Kom genieten van al het moois dat de Maashorst te bieden heeft. De route heeft een lengte van 45 kilometer en voert langs mooie hoogtepunten van de Maashorst en leuke locaties waar van alles te beleven is! Overal zijn leuke aanbiedingen en er is zelfs een e-bike te winnen! Inschrijven : www.maashorst-events.nl Kosten: voorinschrijving €4,00. Op de dag zelf €5,00. Geniet van deze derde editie van Op die fiets en fietsen: dat doe je Natuurlijk op de Maashorst! x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gonnie Versteeg: 0412-611945 of via gonnie@natuurcentrumdemaashorst.nl
Lees meer

07-08-2018

Schaapsherder op de Slabroekse heide

De schaapsherder Dirk Geenen is weer met zijn kudde op de Slabroekse heide in natuurgebied De Maashorst. Kijk op https://www.facebook.com/NatuurcentrumDeMaashorst/
Lees meer

08-03-2018

Wisentstier gaat op tournee.

De wisentstier Showgun die al 3 maanden in het natuurcentrum heeft gestaan gaat op tournee.
Lees meer

07-03-2018

Op pad met Lis het lieveheersbeestje

Een uitdagend kinderfeest op het erf van het natuurcentrum. De kinderen ontdekken de verschillende dieren die hier leven en gaan allerlei leuke opdrachtjes en spelletjes doen.
Lees meer

01-02-2018

Wisseltentoonstelling: Oud-ouder-oudst

Tot april 2018 is in de wisselhoek van Natuurcentrum De Maashorst de reizende tentoonstelling ‘Oud-ouder-oudst’ te zien. Deze tentoonstelling laat de traditie van begraven door de eeuwen heen zien en is zijn reis begonnen bij de natuurbegraafplaats te Schaijk. De tentoonstelling is gemaakt door de afdeling archeologie van de gemeente Oss, onder leiding van archeoloog Richard Janssen en bestaat uit vier kistvitrines met een informatieve zuil, waarin men de traditie van begraven door de eeuwen heen kan zien.
Lees meer

20-12-2017

Een wisent in het natuurcentrum!

In Natuurcentrum De Maashorst is op 20 december een prachtige opgezette wisentstier onthuld. Het dier heeft een prominente plaats gekregen in de tentoonstellingsruimte van het natuurcentrum. De wisent zal hier ca. 3 maanden te bewonderen zijn. Daarna gaat hij op reis naar andere locaties in de Maashorstgemeenten. Bij de wisenten die in De Maashorst lopen moet men zeker 50 meter afstand houden. De wisent in het natuurcentrum is van heel dichtbij te bekijken. Kom dus gauw langs!
Lees meer

22-08-2017

Op zaterdag 9 september 2017 zijn wij gesloten!

Natuurcentrum de Maashorst zaterdag 9 september gesloten! Natuurcentrum De Maashorst is al jaren erg blij met de vele vrijwilligers die het centrum een warm hart toedragen. Zonder deze enorme inzet zou het natuurcentrum niet kunnen draaien. Eens in de twee jaar worden de vrijwilligers dan ook eens flink in het zonnetje gezet en organiseert het natuurcentrum een uitje voor hen. Op 1 juli jl. ging het uitje in verband met slechte weersomstandigheden helaas niet door. De dag is verplaatst naar zaterdag 9 september. Op deze dag is het natuurcentrum gesloten, zodat iedere vrijwilliger mee kan gaan. Zondag 10 september is het natuurcentrum weer gewoon geopend vanaf 10.00 uur en is iedereen weer van harte welkom!
Lees meer

12-07-2017

Zomervakantieknipkaart !!!

Heb jij de zomervakantieknipkaart al?
Lees meer

12-07-2017

Grote grazers

Grote grazers voelen zich thuis in de Maashorst en bewijzen hun waarde.
Lees meer

20-06-2017

Spelletjes in het bos!


Lees meer

24-03-2017

Vergaderen in het groen

Natuurcentrum De Maashorst biedt een unieke plek voor uw bijeenkomst of vergadering: 't Praathuis. 't Praathuis ligt op een rustige plek op het erf en is geschikt voor groepen tot maximaal 25 personen. Uw bijeenkomst kan gecombineerd worden met een lunch en/of wandeling (met of zonder gids) door de 'groene wandelgangen'van Natuurgebied De Maashorst.Klik hier voor meer info en prijzen
Lees meer

21-03-2017

Genomineerd voor beste uitje!

Natuurcentrum De Maashorst is genomineerd voor het beste uitje! Kijk gauw verder hoe u op ons kunt stemmen!
Lees meer

16-02-2017

Archeologische rijkdom bij Natuurcentrum de Maashorst

Bij Natuurcentrum De Maashorst is op dit moment een kleine wisseltentoonstelling ingericht over de archeologische vondsten van de Maashorst. Natuurlijk is de hoofdrol weggelegd voor de vorstin van de Maashorst, die een paar jaar geleden is gevonden op het urnenveld van Slabroek. Maar ook andere vondsten, zoals de Romeinse put in de hal van het natuurcentrum, krijgen extra aandacht. Bekende Udense amateurarcheologen zullen bovendien een heus spreekuur houden in het natuurcentrum op woensdagmiddag 1 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur. Hierbij mogen eigen vondsten aan de specialisten getoond worden.
Lees meer

15-02-2017

Werkzaamheden Rolstoelpad

Het rolstoelpad is nog steeds gesloten voor het publiek. Op het pad is een half verharding aangebracht die moet uitharden. Medio maart zal het rolstoelpad toegankelijk zijn, maar alleen voor rolstoelgebruikers en wandelaars. Het is niet de bedoeling dat fietsers en mountainbikers het pad gebruiken, omdat zij voren in het pad maken die lastig zijn voor rolstoelgebruikers. Mountainbikers en fietsers kunnen van andere paden op de Maashorst gebruik maken. Er komt straks een speciaal toegangshek dat makkelijk te openen is door rolstoelers.
Lees meer

11-01-2017

Wisent excursies weer van start!

Vanaf 5 februari is het weer mogelijk deel te nemen aan een wisentexcursie.
Lees meer

12-12-2016

Uitslag tekenwedstrijd kabouterwedstrijd

De hoofdprijs is gegaan naar Lynn Geleijnse
Lees meer

22-11-2016

Adoptie lessen.

Van der Heijden bouw en ontwikkeling te Schaijk heeft twee lessen geadopteerd van Natuurcentrum De Maashorst. Dankzij....
Lees meer

21-11-2016

Natuurcentrum De Maashorst, de leukste plek om te leren!

Dit schooljaar hebben 520 schoolklassen uit de regio zich ingeschreven voor een les bij Natuurcentrum De Maashorst. Dat is een toename van 10% ten.....
Lees meer

20-10-2016

Tekenwedstrijd kabouters!

Je tekening komt in ons centrum te hangen, zodat iedereen hem kan bewonderen!
Lees meer

05-10-2016

OPENING WIJSTPROJECT

‘WIJST, wat is dat?’ nieuwe les van Natuurcentrum De Maashorst Natuurcentrum De Maashorst heeft op vrijdag 30 september de nieuwe les ‘Wijst, wat is dat?’ gepresenteerd. Basisschool Op Weg uit Vorstenbosch gaf de aftrap. Na een introductie in het natuurcentrum gingen de leerlingen in het Beekdal Slabroek zelf aan de slag met allerlei opdrachten. Johan van den Hout, gedeputeerde voor natuur, water en milieu van de provincie Noord-Brabant moedigde ter plekke de leerlingen aan en daarna onthulde hij het informatiebord over wijst in het natuurcentrum .
Lees meer

13-06-2016

Natuurfeest op het Natuurcentrum!

Natuurcentrum De Maashorst en de Stichting Natuurorganisaties De Maashorst hebben de handen ineengeslagen en houden op zondag 17 juli a.s. van 10.00 tot 16.00 uur een gezamenlijk Natuurfeest op het erf van het Natuurcentrum aan de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode.
Lees meer

02-05-2016

Exmoor pony's in De Maashorst

Op 26 april zijn zeven Exmoor pony’s naar de Maashorst gebracht. De paarden (twee oudere merries, vier jonge merries en een jonge hengst) zijn losgelaten in het wengebied van de wisenten, gelegen in Uden en Landerd. Er waren al Exmoors aan de noordkant van de Maashorst in Herperduin en nu dus ook aan de zuidkant van de Maashorst.
Lees meer

09-03-2016

Nieuwe tentoonstelling in Natuurcentrum De Maashorst

Op maandag 7 maart is na het loslaten van de eerste wisenten in Natuurgebied De Maashorst de vernieuwde permanente tentoonstelling in Natuurcentrum De Maashorst onthuld door gedeputeerde Johan van den Hout. De aanpassingen werden mede mogelijk gemaakt door Ark Natuurontwikkeling en de tentoonstelling sluit nu aan bij de komst van de nieuwe grote grazers en de ontwikkelingen rond het wijstverschijnsel in de Maashorst.
Lees meer

09-03-2016

Grootste zoogdier van Europa vanaf vandaag in Brabantse natuur

Ietwat onwennig liepen ze maandag hun eerste rondje door natuurgebied de Maashorst bij Uden, vier Europese bizons, ofwel wisenten. Afstammelingen van......
Lees meer

09-12-2015

De Maashorst maakt zich klaar voor de wisent

De Maashorst maakt zich klaar voor de wisent ARK Natuurontwikkeling 2-dec-2015 - In 2016 arriveren er wisenten in de Maashorst in Noord-Brabant. Samen met taurossen en Exmoorpony’s gaan ze De Maashorst begrazen. De komende weken wordt gestart met de voorbereiding van het inrichten van een uitwengebied. ‘Een groter natuurlijk hart, met meer ruimte voor natuurlijke processen en een wildere natuur’. Met dit plaatje in het hoofd, hebben de vier Maashorstgemeenten, Staatsbosbeheer, het Waterschap en ARK Natuurontwikkeling afspraken gemaakt over de inrichting en het beheer van De Maashorst. Het plan voor inrichting en beheer is door alle gemeenten vastgesteld, waardoor de uitvoering nu kan beginnen. Dat betekent onder andere dat De Maashorst zich klaar maakt om volgend jaar een nieuwe bewoner te verwelkomen: de wisent!
Lees meer

06-08-2015

De Maashorst beweegt!

De Maashorst beweegt ! De Maashorst Beweegt is een nieuw, tweedaags sportief en recreatief evenement in het natuurgebied van De Maashorst, voor recreatieve wandelaars en hardlopers. Op 3 oktober vindt de wandeldag plaats. Op 4 oktober vindt de runningdag plaats. De start en finish zullen plaatsvinden bij natuurcentrum De Maashorst. De inschrijving is geopend en kan op www.maashorstbeweegt.nl
Lees meer

16-07-2015

Veldlesproject Op speurtocht in De Maashorst

Om kinderen bij natuurontwikkeling in De Maashorst te betrekken ontwikkelt ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met Natuurcentrum De Maashorst een veldwerkproject voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Het project bestaat uit een powerpointpresentatie op school en een veldles in het terrein zelf.
Lees meer

16-06-2015

Natuurspelletjestassen voor Van der Heijden bouw en ontwikkeling

Van der Heijden bouw en ontwikkeling is al jaren vriend van het natuurcentrum. Onlangs.............
Lees meer

10-06-2015

IBN vriend van Natuurcentrum De Maashorst

Natuurcentrum De Maashorst heeft een nieuwe vriend toegevoegd aan haar lijst met organisaties en bedrijven die het centrum steunen......
Lees meer

02-06-2015

1000 soortenweekend

904 plant- en diersoorten geteld! De weergoden werken niet mee. Door regen en koude nachten houden dagvlinders, libellen en nachtvlinders zich schuil. Het ambitieuze 1000-soorten plan wordt naar beneden bij gesteld. Toch leveren deze 48 uur van tellingen maar liefst 904 soorten in De Maashorst op! De organisatie noemt de actie geslaagd.
Lees meer

15-04-2015

Natuurcentrum in bibliotheek in Uden

Een bijzonder stukje natuurbeleving in de bibliotheek in Uden. Neem...
Lees meer

11-03-2015

Waterkabouterpad

Wie kent het Kabouterpad van Natuurcentrum De Maashorst nou eigenlijk niet?! Duizenden kinderen hebben de afgelopen jaren met veel plezier de kabouters bij het Kabouterpad bezocht. In samenwerking met waterschap Aa en Maas is vorig jaar een speciale versie tot stand gekomen: het Waterkabouterpad.
Lees meer

02-03-2015

Vergaderen in 't Groen

Het natuurcentrum biedt een unieke plaats waar workshops, lezingen, vergaderingen e.d. mogelijk zijn voor groepen tot 25 personen.
Lees meer

11-02-2015

Samenwerking Natuurcentrum De Maashorst en Tonny de Groot Tegels Uden BV

Natuurcentrum De Maashorst heeft een bedrijf kunnen toevoegen aan haar lijst met ‘Vrienden van het natuurcentrum’. Tegelhandel Tonny de Groot Tegels Uden BV uit Uden heeft een prachtige tegelvloer aangeboden en gelegd in ’t Praathuis.
Lees meer

04-02-2015

Burgemeester Bernheze op bezoek bij de topkokles

Burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Bernheze heeft een bezoek gebracht aan de Topkokles van Natuurcentrum De Maashorst. Deze lessen vinden plaats bij Bloesem Theehuis te herpen.
Lees meer

26-01-2015

Reis van Pluto naar de Zon

Binnenkort kunt u reizen van Pluto naar de Zon...
Lees meer

22-01-2015

Nieuw leslokaal Natuurcentrum De Maashorst

Natuurcentrum De Maashorst heeft een nieuw leslokaal in gebruik genomen bij restaurant Het Bomenpark te Heesch. De voormalige lesruimte is bij het restaurant getrokken. In de lesruimte worden jaarlijks honderden basisschoolleerlingen ontvangen voor een les over water, eekhoorntjes en diersporen. De heren van Bakel en van Nistelrooij, eigenaars van het pand, realiseerden de fraaie ruimte in een paar weken. Inmiddels zijn de eerste groepen kinderen er alweer aan de slag geweest met de diersporenles.
Lees meer

03-12-2014

Samenwerking Pannekoekenbakker

Natuurcentrum De Maashorst en De Pannekoekenbakker Zeeland hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Kabouters spelen bij beide organisaties een belangrijke rol. Bij De Pannekoekenbakker wonen kabouters in het restaurant onder de grond. Bij het natuurcentrum kunnen jeugdige bezoekers de kabouters ontmoeten als ze het Kabouterpad bewandelen. Met een kabouterbon van het natuurcentrum kan men bij De Pannekoekenbakker heel voordelig lekkere kabouterpannenkoeken eten!
Lees meer

17-11-2014

Cadeautjes!

Voor foto's en prijzen van cadeautjes. Klik op : lees verder
Lees meer

21-10-2014

Opening 't Praathuis!

Op het erf van Natuurcentrum De Maashorst is een nieuwe ontvangstruimte feestelijk geopend. De ruimte is geschikt voor groepen tot ca. 25 personen die er in alle rust een bijeenkomst kunnen houden, al dan niet gecombineerd met een wandeling of fietstocht in De Maashorst. Vrienden van het Natuurcentrum onthulden samen de naam: ’t Praathuis!
Lees meer

15-10-2014

Op het natuurcentrum is leren leuk!

Deze herfst zien we weer veel vrolijke gezichten van de vele kinderen van de basisscholen uit Oss, Uden, Bernheze en Landerd! Eerst lekker actief bezig zijn in een leerzame les en dan met zijn allen op de foto! Of leren leuk is? De foto spreekt voor zich!
Lees meer

13-10-2014

WINTERWERKZAAMHEDEN VOOR EEN MOOIERE MAASHORST

Om de ambities voor de Maashorst, het Maashorst Manifest, te realiseren wordt er door bos- en natuurbeheerders en eigenaren al geruime tijd hard (samen)gewerkt. Ondanks dat er al veel gebeurd is, is er nog altijd genoeg werk aan de winkel. Het komende najaar en winter 2014-2015 wordt er gewerkt, met als doel de buitenste zone van bossen tot een gevarieerd en aantrekkelijk boslandschap te maken. Onder andere de gemeenten voeren op een aantal locaties natuurherstel werkzaamheden uit. Bosgroep Zuid Nederland verzorgt namens de gemeenten de directievoering. Het najaar en de winter zijn de beste tijd voor de uitvoering van werkzaamheden. De meeste planten en dieren zijn dan minder actief, en het broedseizoen is afgelopen. Wat gaat er precies gebeuren?
Lees meer

19-09-2014

Romeinse put

In de entree van het natuurcentrum ....
Lees meer

18-09-2014

Struinstoelen

Onder grote belangstelling....
Lees meer

18-09-2014

Nieuwe ontvangstruimte

We zijn druk bezig met de verbouwing van de serre met overdekt terras....
Lees meer

18-09-2014

Nieuwe wandelroute!

Wandelroute 'De duinen van De Maashorst'.
Lees meer

18-09-2014

Romeinse put in entree natuurcentrum

De Maashorst kent een lange bewoningsgeschiedenis die....
Lees meer

17-09-2014

Struinstoelen op De Maashorst

Onder grote belangstelling zijn op woensdag 17 september vier struinstoelen beschikbaar gesteld.........
Lees meer

10-07-2014

Natuurcentrum De Maashorst presenteert app, ' Op Boevenpad'.

Natuurcentrum De Maashorst heeft de hoofdprijs gewonnen in een prijsvraag van Buro Kloeg: de app ‘Op Boevenpad’. Deze is gratis te downloaden via www.beleefroutes.nl . Met deze app beleef je op de fiets De Maashorst wel op een heel bijzondere manier! Cabaretier Mark van de Veerdonk is in de huid gekropen van de historische figuur Kobus van der Schlossen, een roverhoofdman die in de 17e eeuw Slabroek en omgeving onveilig maakte. Kobus laat de fietser op hilarische wijze de leukste en mooiste plekken in De Maashorst zien.
Lees meer

07-07-2014

Met de fiets op boevenpad!

LET OP!!!.Vanaf donderdag 10 juli is het mogelijk om een gratis app te downloaden. Met deze app ...................
Lees meer

25-06-2014

Nieuw! Waterkabouterpad bij Natuurcentrum De Maashorst

Bij Natuurcentrum De Maashorst is onlangs het nieuwe Waterkabouterpad geopend. Deze speciale versie van het bekende Kabouterpad is ontwikkeld in samenwerking met waterschap Aa en Maas. Voor €3,- kan men een boekje huren waarin de foto’s van de kabouters staan die je in het bos tegenkomt. Bij iedere kabouter wordt een leuke opdracht uitgevoerd. Zo leren jonge kinderen spelenderwijs hoe belangrijk water in de natuur is.
Lees meer

12-06-2014

Ontmoet de nieuwe waterkabouter bij Natuurcentrum De Maashorst

Ontmoet de nieuwe waterkabouter bij Natuurcentrum De Maashorst Leer over water en natuur tijdens de nationale slootjesdagen Het bij kleuters uiterst populaire Kabouterpad van Natuurcentrum De Maashorst krijgt gezinsuitbreiding! Er komen maar liefst drie nieuwe kabouters bij. Eén van hen is een echte waterkabouter! Hoe hij eruit ziet en hoe hij heet is nog geheim. Maar op zondag 22 juni, tijdens de nationale slootjesdagen, wordt om 11.00 uur het Waterkabouterpad geopend. Dan is de waterkabouter te zien en wordt zijn naam onthuld. Iedereen is van harte uitgenodigd hierbij te zijn! Er zijn leuke activiteiten georganiseerd.
Lees meer

10-06-2014

Gratis App

Een bijzondere app is in de maak!
Lees meer

18-04-2014

Natuurcentrum De Maashorst op RTL4

Zondag 20 april. RTL4 11.20 uur!
Lees meer

10-04-2014

Maashorst arrangement Hotel van de Valk Uden/Veghel

Hotel van de Valk biedt Maashorst arrangement.
Lees meer

20-03-2014

Nieuwsbrief lente 2014 EDUCATIE

De lessen draaien weer volop.....
Lees meer

20-03-2014

Nieuwsbrief lente 2014 Wat gebeurt er allemaal?

Wat gebeurt er allemaal?
Lees meer

20-03-2014

Nieuwsbrief lente 2014 Maashorst-App gewonnen!

In januari schreef Buro Kloeg te Bunnik een wedstrijd uit; Wie heeft het beste idee voor een zg. BeleefRoute?
Lees meer

26-02-2014

Vitamine G

Het groene gezondheidsproject heeft ook de belangstelling van het ministerie van economische zaken.
Lees meer

03-02-2014

Bosomvorming

Van productiebos naar natuurbos
Lees meer

03-02-2014

Kinderen blij met nieuwe stoelen PDCU

Natuurcentrum De Maashorst krijgt nieuwe stoelen!
Lees meer

09-01-2014

Natuurbruggen geopend

OSS - Provinciebestuurder Johan van den Hout heeft woensdag vier nieuwe Brabantse ecoducten officieel geopend. De provincie heeft de vier ecoducten aangelegd omdat dieren zich door drukke wegen niet vrij door het Brabantse landschap kunnen bewegen. De aanleg kostte ruim twintig miljoen euro.
Lees meer

18-12-2013

Natuur als hulp in de zorg

Groen is gezond. De natuur in, dat is goed voor een mens! Als je diabetes hebt, is bewegen heel belangrijk. Vanuit Natuurcentrum De Maashorst vinden regelmatig ‘biowalks’ plaats, wandelingen met een natuurgids voor diabetespatiënten, georganiseerd door ziekenhuis Bernhoven en het IVN. Voor de patiënten is het een veilig idee dat er een verpleegkundige mee loopt. En het werkt! De bloedsuikerspiegels zijn na de wandeling in de natuur aanmerkelijk gedaald. En minstens zo belangrijk: met lotgenoten is het héél gezellig en je steekt er ook nog wat van op! Wilt u het filmpje zien, klik dan op lees meer,
Lees meer

17-12-2013

Kabouterwand bij Natuurcentrum De Maashorst

Op zaterdag 12 oktober is op het erf van het natuurcentrum de Kabouterwand onthuld.
Lees meer

17-12-2013

Infohoek Natuurcentrum bij VVV Uden

Onlangs is de ANWB vertrokken uit het pand aan het Mondriaanplein te Uden waarin ook de VVV van Uden gevestigd is.
Lees meer

17-12-2013

Kleurige wipkippen bij Natuurcentrum De Maashorst

Op het speelterrein van Natuurcentrum De Maashorst zijn de afgelopen weken alle speeltoestellen voorzien van een prachtige nieuwe verflaag. De wipkippen, maar ook de klimtractor en de uitkijktoren zijn weer als nieuw. De broodnodige opknapbeurt was mogelijk dankzij de financiële steun van Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling, het bedrijf dat een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met het natuurcentrum.
Lees meer

17-12-2013

Educatie nieuwsbrief winter 2013

In de winter is het altijd wat rustiger in en om de leslokalen van het natuurcentrum. Vanaf half november tot januari staan de lessen op een laag pitje. In die periode hebben de kinderen en hun leerkrachten wel iets anders aan hun hoofd: pepernoten, cadeautjes, de kerstboom, vuurwerk, vakantie…. Toch ligt het lesprogramma niet helemaal stil, want De lessen In de winter is het altijd wat rustiger in en om de leslokalen van het natuurcentrum. Vanaf half november tot januari staan de lessen op een laag pitje. In die periode hebben de kinderen en hun leerkrachten wel iets anders aan hun hoofd: pepernoten, cadeautjes, de kerstboom, vuurwerk, vakantie…. Toch ligt het lesprogramma niet helemaal stil, want
Lees meer

17-12-2013

Herstel Palmven

Herstel Palmven Binnen de Ecologische Hoofdstructuur is aan de Palmvenseweg voormalige landbouwgrond aangekocht met als doel het Palmven, dat hier oorspronkelijk lag, weer in oude staat te herstellen.
Lees meer

17-12-2013

Bosomvorming

Het is de bedoeling, dat De Maashorst een grootschalig aaneengesloten natuurgebied wordt, waarin natuurlijke processen een belangrijke rol spelen
Lees meer

14-12-2013

Eerlijk winkelen route Uden wordt gelanceerd

Op zaterdag 14 december wordt de eerlijk winkelen route Uden gelanceerd. Dit gebeurd in de nieuwe VVV van gemeente Uden om 14.00 uur. Ook onze streekproducten zijn opgenomen in de route.
Lees meer

30-10-2013

Vergaderen In Het Groen

Bent u op zoek naar een leuke locatie waar u met uw bedrijf of organisatie een inspirerende vergadering kunt houden?
Lees meer

24-10-2013

Nu te koop: ANWB wandelgids Nieuwe wildernis

Op het Natuurcentrum kunt u nu ook het ANWB boek: Nieuwe wildernis kopen. Hierin staat ook het Natuurgebied De Maashorst beschreven, met twee prachtige wandelroutes.
Lees meer

23-10-2013

Maak kans op gratis koffie met gebak

Steeds meer mensen volgen onze facebookpagina. Ook daar kunt u actuele informatie vinden van het natuurcentrum .
Lees meer

30-09-2013

Tentoonstelling Natuurfoto's.

Vanaf 1 oktober zijn er in het Natuurcentrum prachtige foto's te bewonderen van Henny Leijtens en Hans Koster.
Lees meer

30-09-2013

Dierendag = waterdiertjesdag bij Natuurcentrum De Maashorst

Natuurcentrum de Maashorst en waterschap Aa en Maas organiseren op 4 oktober een bijzondere dierendag: Waterdiertjesdag!
Lees meer

17-09-2013

De Natuurbruggen in de Maashorst

Tot 27 september is de wisseltentoonstelling Natuurbruggen in De Maashorst te bekijken in Natuurcentrum De Maashorst.
Lees meer

05-08-2013

Nieuwe Cadeau-artikelen

In onze winkel liggen nu nieuwe artikelen!
Lees meer

01-08-2013

Natuurbeleving

Zo dichtbij kun je de natuur beleven op de Maashorst..........
Lees meer

08-07-2013

Biowalking op Natuurcentrum De Maashorst landelijke bekendheid

Wat begon als een klein initiatief door de provincie Noord-Brabant, lijkt uit te groeien tot een groot succes. In 2010 nam de provincie Noord-Brabant in het kader van ‘Parels van Brabant’ het initiatief voor het project Biowalking. De provincie nodigde het IVN Consulentschap Brabant en de Provinciale Raad Gezondheid uit te participeren in dit project. Het bijzondere van dit project is dat een natuurorganisatie samenwerkt met een instelling uit de gezondheidszorg. Het lijkt logisch dat beide werkvelden met elkaar samenwerken, toch is het een kwestie van goed organiseren om dit ook echt voor elkaar te krijgen. Ziekenhuis Bernhoven heeft samen met Natuurcentrum De Maashorst (voorheen Natuurcentrum Slabroek) en IVN biowalks georganiseerd voor mensen met diabetes type 2.
Lees meer

02-07-2013

Vriendenwand Natuurcentrum De Maashorst gepresenteerd

In Natuurcentrum De Maashorst te Nistelrode is vrijdag 28 juni de vriendenwand gepresenteerd. Op deze wand bij de ingang van het centrum worden de bedrijven en organisaties vermeld die het centrum ondersteunen en waarmee wordt samengewerkt. De eerste vrienden van het natuurcentrum zijn bouwbedrijf van der Heijden uit Schaijk, PDCU te Uden, Waterschap Aa en Maas en de Plussupermarkten Herpen en Uden. Hun steun maakt het mogelijk dat duizenden bezoekers, waaronder 20.000 schoolkinderen, gebruik kunnen blijven maken van het aanbod van Natuurcentrum De Maashorst.
Lees meer

31-05-2013

Maashorstfair presenteert Maashorst met allure

Zondag 2 juni. Locatie: Kriekeput, Schaijkseweg 3A in Herpen Tijden bezoekers: 10:00 - 17:00 uur Entree: € 5,00, kinderen tot 12 jaar gratis Parkeren € 2,00
Lees meer

14-05-2013

Rondje Maashorst

Ja, ze zijn er! De fietsroutes op de nieuwe fietsknooppuntenkaart van De Maashorst!
Lees meer

24-04-2013

Visvoer vinden blauwalgen ook erg lekker

Lekker plonzen in veilig zwemwater
Lees meer

21-04-2013

Slabroekse paardendagen

3-4 en 5 mei worden weer de Slabroekse paardendagen georganiseerd op de terreinen rondom Natuurcentrum De Maashorst.
Lees meer

02-04-2013

Partners in Duurzaamheid

Partner in duurzaamheid! Natuurcentrum De Maashorst heeft het programma ‘Groen zaken doen’ ontwikkeld. Bouwbedrijf Van der Heijden is in het kader van Maatschappelijk verantwoord ondernemen met Natuurcentrum De Maashorst de samenwerking aangegaan.
Lees meer

28-03-2013

De slapers van slabroek (tussen kunst en kitsch)

Op 24 maart was er een presentatie en excursie op natuurcentrum De Maashorst over de archeologie van de Maashorst. Tevens was er een archeologisch spreekuur waarbij jonge kinderen aan de lippen hingen van de archeoloog. Voor meer info: www.bd.nl/regio/regio-oss-en-uden/uden/tussen-kunst-en-kitsch-in-de-maashorst-1.3731392#.UVFcGwg_W94.facebook
Lees meer

05-03-2013

NIEUWE NAAM

Natuurcentrum krijgt nieuwe naam ! Natuurcentrum Slabroek te Nistelrode heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot HET informatiecentrum Van Natuurgebied De Maashorst. Steeds meer mensen weten het centrum te vinden voor informatie over de flora en de fauna van het gebied, wandelingen, fietstochten en andere recreatiemogelijkheden, maar ook over de ontwikkelingen die gaande zijn. Het bestuur van Natuurcentrum Slabroek heeft daarom besloten per 1 maart de naam te wijzigen in Natuurcentrum De Maashorst.
Lees meer

28-02-2013

Scholenproject Rabobank Bernheze Maasland

Natuurcentrum De Maashorst doet ook dit jaar mee met het Scholenproject van Rabobank Bernheze Maasland.
Lees meer

31-01-2013

balie activiteiten

Nu het weer wat zachter is en de sneeuw gesmolten, zijn er weer volop mogelijkheden om het bos in te gaan op een bijzondere manier.
Lees meer

08-10-2012

Publicaties Natuurgebied De Maashorst

Door werkgroepen van het IVN zijn diverse onderzoeksrapporten gepubliceerd over Natuurgebied De Maashorst.
Lees meer

12-09-2012

Lions Bernheze en Plus supermarkt steunen Topkok-les van Slabroek

Op dinsdagochtenden vindt bij Theehuis Bloesem te Herpen de Slabroek-les ‘Topkok van de Maashorst’ plaats voor leerlingen van de groepen 3 en 4.
Lees meer

02-05-2012

Kabouterfeest

Kinderfeest voor 3 tot 6 jaar
Lees meer

26-03-2012

Vogelfeest


Lees meer