1000-soortenweekend bij het natuurcentrum groot succes

1000-soortenweekend bij het natuurcentrum groot succes

Op 3, 4 en 5 juni vond in De Maashorst voor de vierde keer het 1000-soortenweekend plaats. Leden van de natuurorganisaties zoals de Vogelwacht en IVN-Uden gingen op pad om zoveel mogelijk soorten in De Maashorst vast te leggen. Maar ook van reguliere bezoekers kregen ze hulp: iedere waarneming die dit weekend in waarnmening.nl werd ingevoerd telde mee.

De waarneming werden verzameld door gewoon goed op te letten en alle vogels, insecten, planten die onderweg gezien worden in te voeren. Daarnaast waren er verschillende leden die in de avonden en nachten doorgingen met het lokken van nachtvlinders met behulp van een UV-lamp op een wit laken. Of leden die juist overdag op pad gingen met een schepnet om het leven onder water vast te leggen.

De aftrap vond op vrijdagavond plaats door Wethouder Jeroen van den Heuvel van Gemeente Maashorst. Na het invoeren van een eerste soort wenste hij op het terras van Natuurcentrum De Maashorst de tellers veel succes bij het verder in kaart brengen van de biodiversiteit van dit waardevolle natuurgebied. Het natuurcentrum had aan de natuurorganisaties het leslokaal beschikbaar gesteld om als episch centrum voor de tellers te dienen. En daar is dankbaar gebruik van gemaakt, hier konden ze het hele weekend ervaringen uitwisselen, even op adem komen, genieten van een kopje koffie of een broodje en daarna weer snel het veld in om nieuwe soorten aan de lijst toe te voegen.

Of die 1000 soorten gehaald zouden worden was lang spannend, maar op zondagavond rond 17.00 uur werd dit streefgetal bereikt met het noteren van -hoe toepasselijk- de Onvoorspelbare bijvlieg (Eristalis similis). Daarna zijn de aantallen nog iets toegenomen en staat de teller nu op 1019 soorten van 60 verschillende waarnemers. Een prestatie waar we trots op mogen zijn! Erg trots zijn we ook op Vogelwachtlid Gijs Koomen die het presteerde zelf meer dan 550 soorten in één weekend in te voeren, maar ook nog eens de meest bijzondere waarneming vast wist te leggen. Tijdens het nachtvlinderen ontdekte hij een Wit weeskind (Catephia alchymista), dat is een zeer zeldzame soort die nog niet eerder in De Maashorst was waargenomen.