Het Centrum

Het Centrum

 

Natuurcentrum De MaashorstHet Natuurcentrum De Maashorst is gevestigd in een oude boerderij in het gehucht Slabroek, gelegen in Natuurgebied De Maashorst. Aan de balie kunt u terecht voor informatie over wandelingen, fietstochten, flora en fauna. Er zijn o.a. wandelkaarten te koop, maar ook natuurboeken, fietsroutes, ansichtkaarten, honing, enz.
In het centrum is  koffie/thee en frisdrank te koop en ook heerlijk gebak en hartige gerechten uit de streek. Het is niet toegestaan meegebrachte consumpties binnen en op het terras te nuttigen. Dit mag wel op de picknickbanken.

De tentoonstelling

In het natuurcentrum kunt u de tentoonstelling bezoeken. Deze tentoonstelling geeft u een indruk van Natuurgebied De Maashorst, de grote grazers die er wonen en het bijzondere wijstverschijnsel. Kinderen ontdekken er van alles over bv. de das, de geelgors en de grote grazers.

Educatie
Behalve een informatiecentrum voor recreanten is Natuurcentrum De Maashorst tevens een centrum voor natuur- en milieueducatie. Voor leerlingen van het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs is er een lesprogramma en zijn er allerlei onderzoekende en ontdekkende activiteiten gericht op de natuur en het milieu.

Activiteiten
Het centrum organiseert vele wandelingen, fietstochten, kinderfeestjes en andere gezinsactiviteiten. Onder de kop 'activiteiten' vindt u een overzicht van de mogelijkheden, data en onderwerpen.

Vergaderen in het groen
Het natuurcentrum biedt een unieke plaats waar workshops, lezingen, vergaderingen e.d. mogelijk zijn voor groepen tot 25 personen.  Het  'Praathuis' met terras is een rustige plek in het groen, waardoor uw bijeenkomst gecombineerd kan worden met een lunch en/of  wandeling ( met/zonder gids) door de 'groene wandelgangen' van Natuurgebied De Maashorst. Voor meer info klik hier.


Picknicken
Wil je een keertje picknicken met je gezin of een gezelschap. Dat kan!
Wij hebben een fijne picknickplek en wil je er zeker van zijn dat je er terecht kunt,
dan is het mogelijk deze tegen een kleine vergoeding te huren!


Beheer
Het Natuurcentrum De Maashorst wordt beheerd door de Stichting Natuurcentrum De Maashorst. De stichting is een ANBI instelling. Participanten in deze stichting zijn de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. 

Het erf


Het erf van Natuurcentrum De Maashorst is een bezoekje waard. Hier kunt u namelijk heerlijk genieten , in de zon of in de schaduw van bomen, van een kopje koffie met appeltaart , soep, fris of kein lunchgerechtje.  Het erf is ook een onderdeel van de tentoonstelling. Kinderen worden door de dieren in de tentoonstelling naar buiten gestuurd om daar allerlei opdrachten uit te voeren. Een doolhof met sporen, in een uitkijktoren op zoek naar vogels, een dassenburcht waar je in kunt kruipen en een grote tractor met een glijbaan.

Over het hele erf zijn banken en picknicktafels verspreid waar u kunt genieten van het terrein, het weer en een kopje koffie.

In de bijenstal is het mogelijk om veilig achter glas de bijen in kasten en korven te bekijken. In lente en zomer kunt u binnen en buiten de bijen in een observatiekast van heel dichtbij zien.

Het erf