De zeven diersoorten

Home » Lessen / Activiteiten » De zeven diersoorten

Een zoogdier is geen vis en een vogel is geen insect. Ontdek de verschillen tussen zeven diersoorten, waarvan er zes in De Maashorst leven.

Kinderen ontdekken en leren

  • dat De Maashorst verschillende bewoners heeft, en dat ze op een verschillende manier leven en wonen
  • dat veel dieren met hun eigenschappen en kenmerken passen bij de omgeving waarin ze leven
  • over ordening van het dierenrijk en kunnen van de zeven hoofdgroepen een voorbeeld noemen

Hoe ziet de les eruit?

Na een inleiding op de leszolder gaan de kinderen in groepjes op pad. Elk groepje krijgt een tas met materialen en opdrachtkaarten mee. De kinderen en de ouder volgen het zeven-diersoorten-pad en voeren de opdrachten uit. De ouder leest informatie voor over woonomgeving, voedsel en eigenschappen van de dieren. De kinderen zoeken op hun knipkaart bij elk dier het juiste ‘jong’ en mogen bijbehorend vakje knippen.

Voorbereiding

Als voorbereiding op de les op het natuurcentrum laat u de kinderen kennismaken met de zeven hoofdsoorten: zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën, reptielen, insecten en spinnen
Filmpje zoogdieren

Filmpje vissen

Filmpje reptielen

Filmpje insecten

Filmpje vogels

Amfibieën

Spinnen 

Het is ook leuk  om dit liedje over de voedselkringloop te beluisteren met de groep.

Organisatie
Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.

Na afloop

Kunnen de kinderen van elke diergroep nog een voorbeeld bedenken?
Welk van de zeven diersoorten leven op en rond het schoolplein?

Het is heel leuk en leerzaam om mee te doen aan het  project “Koolwitjes in de klas” van de Vlinderstichting. Je ontvangt een pakket met meerdere eitjes, rupsen én poppen van het groot koolwitje. Deze kun je in de klas opkweken tot vlinders. Leuk om te doen en onvergetelijk voor de kinderen! Iedereen kan koolwitjes bestellen. De koolwitjes zijn via De Vlinderstichting verkrijgbaar en worden met de post verstuurd gedurende de periode maart-september. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Groep 3/4
Activiteit Les
Periode 19-8 t/m 21-3
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €2,50 per leerling met een minimumbedrag van €62,50 per groep. Overige gemeenten: €6,- per leerling met een minimumbedrag van €132,- per groep.