Waar blijft het water?

Home » Lessen / Activiteiten » Waar blijft het water?

In de les voor groep 7-8  kijken we naar het water ‘ondergronds’. We kijken naar het water in de natuur. Waar komt het water vandaan, wat is grondwater, welk grondwaterpeil is geschikt voor bomen? Hoe behouden we natte gebieden en waarom willen we dat? Door aan de slag te gaan met verschillende proefjes en opdrachten komen we erachter waarom water belangrijk is.

Kinderen ontdekken en leren

  • wat grondwater is en dat dit voor drinkwater wordt opgepompt
  • factoren kennen die invloed hebben op het grondwaterpeil
  • over de natuurlijke kringloop van water
  • Over het duurzaam gebruik maken van water

Hoe ziet de les eruit?

Na een korte inleiding volgen de kinderen in groepjes hun eigen route langs een circuit met wateropdrachten.

Voorbereiding

Dit filmpje geeft de leerlingen een goede voorbereiding op een aantal onderwerpen die aan bod komen, zoals stuw en waterenergie.
Een wat langer filmpje, maar hierin wordt het onderwerp stuw en verdroging heel goed uitgelegd.

Wat betekent zeespiegelstijging eigenlijk? Bekijk dit filmpje
Nederland ligt voor meer dan een kwart onder zeeniveau. De waterschappen zijn onmisbaar voor de bescherming van ons land. Wat doen ze allemaal? Bekijk dit filmpje tot 4.00 min.

Organisatie
Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn.

Na afloop

Woon je in Oost Brabant? Dan zorgt waterschap Aa en Maas voor de zuivering van het afvalwater. Willen jullie een keer gaan kijken op een echte rioolwaterzuivering? Dat kan als je in groep 7 of 8 zit. Laat je leerkracht een afspraak maken. Kijk hier voor meer info.

Kinderen kunnen op de interactieve site van www.droppiewater.nl zelfstandig rondkijken. Deze site is van diverse waterschappen, waaronder waterschap Aa en Maas. De thema’s sluiten aan bij de inhoud van de les.
Het is een mooie uitdaging om de kinderen zelf al water te laten besparen. Bekijk het filmpje, laat de kinderen thus bijhouden hoe lang ze douchen en probeer dit te minderen.

Groep 7/8
Activiteit Les
Periode 19-8 t/m 27-9 en 3-3 t/m 14-3
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €3,50 per leerling met een minimumbedrag van €87,50 per groep. Overige gemeenten: €9,50 per leerling met een minimumbedrag van €209,- per groep.