Stenen

In De Maashorst liggen overal stenen. Hoe zijn ze hier gekomen? Een les over zuidelijke zwerfstenen, windkeien, rolstenen, verzamelstenen, streepjesstenen en schatstenen.

Kinderen ontdekken en leren

  • stenen te onderscheiden
  • over de herkomst van stenen in de Maashorst
  • dat rotsen door erosie veranderen in keien kiezels en zand
  • over het ontstaan van gesteente

Hoe ziet de les eruit?

De kinderen gaan stenen zoeken en daarmee aan de slag.  Ze determineren de stenen, maken zelf een fossiel, proberen vuur te maken met vuursteen, bekijken agaat en kwarts en leren het verschil tussen zand, grind en keien.

Voorbereiding

In dit filmpje leren de kinderen alvast over wat stenen zijn, hoe ze ontstaan en wat voor steensoorten er zijn. Bekijk dit filmpje vooraf met de groep.

Organisatie
Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.

Meenemen
Ieder kind neemt een (versierde) schoendoos mee om straks de gevonden stenen en werkstukjes mee naar school te nemen.

Tip
Laat de kinderen de schoenendoos op school versieren, zodat het een echte schatkist wordt!

Na afloop

Maak met de klas een kleine tentoonstelling van de gevonden zwerfstenen uit De Maashorst. Voor kinderen die nog meer willen weten is dit een prachtige site: www.kijkeensomlaag.nl.

Groep 5/6
Activiteit Les
Periode 19-8 t/m 1-11
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €3,50 per leerling met een minimumbedrag van €87,50 per groep. Overige gemeenten: €9,50 per leerling met een minimumbedrag van €209,- per groep.