In De Maashorst liggen overal stenen. Hoe zijn ze hier gekomen? Een les over zuidelijke zwerfstenen, windkeien, rolstenen, verzamelstenen, streepjesstenen en schatstenen.
Kinderen ontdekken en leren
- stenen te onderscheiden
- over de herkomst van stenen in de Maashorst
- dat rotsen door erosie veranderen in keien kiezels en zand
- over het ontstaan van gesteente
Hoe ziet de les eruit?
De kinderen gaan stenen zoeken en daarmee aan de slag. Ze determineren de stenen, maken zelf een fossiel, proberen vuur te maken met vuursteen, bekijken agaat en kwarts en leren het verschil tussen zand, grind en keien.
Voorbereiding
Rotsen brokkelen af en worden uiteindelijk zand. Elke zandkorrel komt van een steen die afgeschuurd en vermalen is. In dit korte filmpje wordt uitgelegd dat de steendeeltjes losraken en via rivieren in zee terecht komen.
Steen kan op twee manieren ontstaan:
- Vanuit zandkorrels ontstaan er nieuwe steenlagen op de zeebodem. Hoe gebeurt dat? U kunt de zandkorrels vergelijken met suikerkorreltjes die worden samengeperst tot suikerklontjes (zandsteen). Deze animatie laat zien hoe dat werkt.
- Als een vulkaan uitbarst, komt er gesmolten steen uit de aarde. De lava koelt af en vormt een nieuwe laag gesteente.
Organisatie
Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.
Meenemen
Ieder kind neemt een (versierde) schoendoos mee om straks de gevonden stenen en werkstukjes mee naar school te nemen.
Tip
Laat de kinderen de schoenendoos op school versieren, zodat het een echte schatkist wordt!
Na afloop
Maak met de klas een kleine tentoonstelling van de gevonden zwerfstenen uit De Maashorst. Voor kinderen die nog meer willen weten is dit een prachtige site: www.kijkeensomlaag.nl.