Veulens en kalveren op de Maashorst

Veulens en kalveren op de Maashorst

De eerste wisentkalveren van het seizoen zijn weer geboren. Het eerste kalfje is op Bevrijdingsdag geboren, een tweede werd op 19 mei ontdekt en er worden nog twee kalveren verwacht. Hoewel veulens en kalveren het hele jaar door geboren kunnen worden met een piek in het voorjaar, zijn op De Maashorst nagenoeg alle taurossen en Exmoorpony’s al bevallen.

Het wisentkalfje dat geboren is op Bevrijdingsdag is bijzonder. Nog niet eerder is er een wisentkalf zo vroeg in het seizoen geboren.  Tevens is dit koekalf zeer belangrijk voor de genetische diversiteit van de wisentpopulatie op de Maashorst. Haar oma komt namelijk uit de wilde kudde in het oerbos van Bialowieza in Noordoost-Polen. En voor moeders is dit haar eerste koekalf. Dit is niet alleen gunstig voor de genetische diversiteit binnen De Maashorst, maar ook belangrijk voor de Europese populatie als geheel.

Bescherming
Alle dieren die in De Maashorst leven zorgen zo goed mogelijk voor hun kroost. Moeders zullen hun kroost extra willen afschermen met name van honden.  Middels kopschudden, schrapen met de voorpoten of in uiterste gevallen korte schijnaanvallen naar voren geven dieren aan dat je afstand moet houden.  Dit beschermende gedrag komt voort uit duizenden jaren evolutie tussen wisent en roofdieren als bruine beer en wolf. In De Maashorst zie je dit gedrag wanneer bezoekers en honden te dicht bij de dieren komen. De dieren vertonen op dit vlak hun natuurlijke gedrag, net als een mens ook haar kinderen afschermt van bedreigende situaties. Wees dus respectvol en houd afstand ook al zit er een draad tussen.

Genieten op gepaste afstand
Door het houden van de minimale afstand van 50 meter, ook langs het raster, voorkom je dat dieren zich genoodzaakt voelen om beschermend gedrag te uiten. Een dier wat zijn natuurlijke gedrag vertoont kun je daar immers niet op afrekenen. Omdat dit voor veel bezoekers lastig in te schatten is en omdat enkelen hun invloed op de dieren onderschatten hebben wij ter bescherming van de dieren op verschillende locaties bufferzones gemaakt door een extra draad te plaatsen. Kom dus vooral kijken, neem je verrekijker en/of telelens mee en blijf op een respectvolle afstand.

Rust in het oergebied
Ook zijn er meerdere grote rustgebieden aangelegd. Het is voor grote grazer, ree, das, vos en vele vogelsoorten van groot belang dat wij als mens deze gebieden vermijden. Dan kan de natuur daar zijn rust vinden op de momenten dat wij als bezoekers in hun leefgebied zijn. Bezoekers zijn natuurlijk van harte welkom om van dit mooie Oergebied in Brabant en haar bewoners te genieten. Beheerders en Maashorstrangers zijn dagelijks voor u in het veld om voorlichting te geven en zodra het weer mogelijk is gaan we weer open dagen en excursies organiseren.

Bron: allemaalmaashorst.nl