Veldles

Tijdens een bezoek aan De Maashorst ontdekken de kinderen zelf hoe mooi en bijzonder deze plek is. Aan de hand van leuke en uitdagende opdrachten maken kinderen in groepjes kennis met de natuur. Ze kunnen beestjes vangen, vogels bekijken, struinen door het bos, sporen zoeken enzovoort.

Kinderen ontdekken en leren

Het belangrijkste doel van de veldles is de kinderen een fijne ervaring meegeven in dit mooie natuurgebied. De beleving van de natuur staat centraal. Alleen op die manier is het mogelijk dat kinderen zich ook werkelijk verbonden kunnen voelen met deze natuur. Door lekker zelf aan de slag te zijn en alle zintuigen te gebruiken kunnen de kinderen van alles ontdekken.

Hoe ziet de les eruit?

We werken met opdrachtkaarten. Het is niet nodig dat ieder groepje alle opdrachten uitvoert. Wel dat in totaal de meeste opdrachten door de klas zijn gedaan. De verschillende ervaringen kunnen dan in de klas besproken worden.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de les bekijken de kinderen op school een PowerPoint met informatie over De Maashorst en kunnen ze dit filmpje bekijken. Wil je iets meer weten over de grote grazers bekijk dan dit filmpje van 12.00 tot 18.00 min.

Organisatie
Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn. Het is wenselijk om hen ook uit te nodigen bij het bekijken van de powerpoint in de klas. Stel hen eventueel vooraf op de hoogte via de begeleidersbrief.

Na afloop

Omdat de kinderen verschillende opdrachten hebben gedaan is het leuk om per groepje een presentatie, tentoonstelling of werkstuk te maken. Allemaal over een ander onderwerp. Zo kunnen de kinderen nog wat van elkaar leren.

Groep 7/8
Activiteit Les
Periode Diverse vrijdagen 30-8 t/m 27-9 en 9-5 t/m 4-7
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €3,50 per leerling met een minimumbedrag van €87,50 per groep. Overige gemeenten: €9,50 per leerling met een minimumbedrag van €209,- per groep.