Schatten uit het bos

Home » Lessen / Activiteiten » Schatten uit het bos

Welke schatten zijn er in het bos te vinden? Wat zie en ruik je het in het bos? De kinderen gebruiken al hun zintuigen om materialen uit het bos te verzamelen. Daarmee maken ze hun eigen bosparfum.

Kinderen ontdekken en leren

  • de natuur met hun zintuigen
  • over bomen, beestjes en aarde
  • hoe leuk het is in het bos

Hoe ziet de les eruit?

Na een gezamenlijke start in het natuurcentrum gaan de kinderen in groepjes met een ouder op pad. Elk kind krijgt een knapzak mee. De kinderen doen onderweg opdrachtjes en verzamelen blaadjes, zand, veertjes, geuren en andere schatten. Op Slabroek maken ze van hun potje bosparfum een mooi cadeautje. Op school worden de gevonden materialen gebruikt om te knutselen.

Voorbereiding

Als voorbereiding op de les op Natuurcentrum De Maashorst kunt u met de kinderen alvast deze filmfragmenten  bekijken:

filmfragment 1
filmfragment 2

Organisatie
Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.

Na afloop

Met de schatten uit het bos kunt u na afloop van de les op school aan de slag met creatieve opdrachten.

Zandtekenen
Laat zand drogen, roer het even om en giet een heel klein beetje op een dienblad. Waarmee kun je tekenen? Met je vinger, met een takje uit het bos. Schuif het dienblad even heen en weer en je kunt weer een nieuwe zandtekening maken. Of cijfers oefenen… Laat de kleuters staan bij het tekenen, dan komt hun pols niet tegen de rand van het dienblad.
Als er tijd over is, kunnen de kinderen met lijm, verfkwast en papier een zandtekening maken.

Boom zaaien
De mooiste schat uit het bos is een zaadje waaruit een nieuw boompje groeit, bijvoorbeeld het zaadje uit een dennenappel, een eikel, kastanje, nootje of besje. Doe het zaadje 2 cm diep in een pot met aarde. Vergroot de slaagkans door een paar potten te vullen. Zet ze in de vensterbank en geef regelmatig water en aandacht!

Groep 1/2
Activiteit Les
Periode 18-09 t/m 15-11
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €3,50 per leerling met een minimumbedrag van €87,50 per groep. Overige gemeenten: €9,50 per leerling met een minimumbedrag van €209,- per groep.