Pootjes in actie!

Home » Lessen / Activiteiten » Pootjes in actie!

Bewegen is goed voor je, zeker als je het buiten in de natuur doet. Beweging is goed voor je gezondheid. Als je beweegt word en blijf je fit! Dieren bewegen ook: ze vliegen, springen, kruipen, sluipen, rennen…. Kun jij dat ook?

Kinderen ontdekken en leren

  • dat dieren bewegen op verschillende manieren
  • dat je kunt leren, spelen en bewegen in het bos
  • dat je van bewegen lekker moe wordt

Hoe ziet de les eruit?

De educatief medewerker start met de hele groep. Eerst wordt er geoefend: vliegen als een vogel, springen als een kikker, kruipen als een….. Daarna gaan de kinderen in groepjes op pad. Onderweg worden er al een paar beweegspelletjes gedaan. Op mooie plekken in het bos worden opdrachten uitgevoerd die te maken hebben met het bewegen van dieren. De pootjes komen in actie, doe je ook mee?!

Voorbereiding

Hoe krijgen we kinderen in beweging? Door lekker te spelen in het bos! Bij deze activiteit gaan de kinderen naar een fijne plek in De Maashorst, waar kinderen vanzelf gaan rennen, klimmen, kruipen en rollen. De opdrachten gaan over de manier waarop dieren in de natuur bewegen.

Deze les gaat over de verschillende pootjes van dieren. De slak heeft geen pootjes. Hoe kan hij dan tegen een muur omhoog klimmen? Bekijk daarvoor dit filmpje. 

In een aflevering van `Nieuws uit de natuur` bekijken ze in de dierentuin waarom sommige dieren wel kunnen zwemmen en vliegen. Verder laten ze het verschil zien tussen hoef-teen en zoolgangers. Dit is te zien vanaf 4.50 minuten tot 13.10 minuten.

Om eventueel de link te maken dat het gezond is om te bewegen is er dit leuke liedje van `Kinderen voor Kinderen`.

Organisatie
Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.

De activiteit vindt geheel buiten plaats, dus laat kinderen geschikte kleding en schoenen aantrekken.

Na afloop

Het is leuk om na afloop een gymles te besteden aan dit onderwerp. Ook op het schoolplein kunnen de pootjes in actie komen. Laat kinderen om de beurt het bewegen als een dier voordoen en laat iedereen het nadoen. In dit filmpje is de muziek en dans al verwerkt waarbij kinderen het direct mee kunnen doen. Leuk voor de afwisseling tijdens de lessen. Uiteraard is er ook het bekende liedje ‘bewegen is gezond’ van Kinderen voor kinderen.

Groep 3/4
Activiteit Les
Periode 27-8 t/m 26-9 en 24-3 t/m 3-7
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €2,50 per leerling met een minimumbedrag van €62,50 per groep. Overige gemeenten: €6,- per leerling met een minimumbedrag van €132,- per groep.