Mieren

Op het natuurcentrum verkleden de kinderen zich als mier en ontdekken hoe het is om een mier te zijn.  Hoe kun je een geurspoor volgen? Wat eet een mier?

Kinderen ontdekken en leren

  • over de leefwijze van mieren
  • over de relatie tussen mieren en andere dieren (bladluis en wesp)

Hoe ziet de les eruit?

Na een korte introductie in het tot mierennest verbouwde leslokaal van Natuurcentrum De Maashorst gaan de kinderen binnen en buiten opdrachten uitvoeren en leren zo over het leven van dit kleine insect.

Voorbereiding

In de les op Natuurcentrum De Maashorst krijgen de kinderen opdrachten waarbij ze zelf als mier op pad gaan. Om een indruk te krijgen van het uiterlijk en de beweging van mieren is dit korte filmpje geschikt. De mier en de bladluis werken samen. De mier mag af en toe drinken en beschermt de bladluis tegen aanvallers (zoals lieveheersbeestjes). Voor een uitgebreider filmpje verwijzen wij graag door naar dit beeldfragment.

Organisatie
Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.

Na afloop

Was het leuk om mier te zijn? Kun je een mier tekenen? Even denken, hoe ziet de mier er ook al weer uit?

  • een kopje met twee voelsprieten waarmee ze kunnen ruiken
  • een klein borststuk, met aan beide kanten 3 pootjes
  • en dan nog een dik achterlijfje

Weet je een mooie naam voor je mier?

Groep 3/4
Activiteit Les
Periode 3-3 t/m 9-5
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €3,50 per leerling met een minimumbedrag van €87,50 per groep. Overige gemeenten: €9,50 per leerling met een minimumbedrag van €209,- per groep.