Kleine beestjes

Home » Lessen / Activiteiten » Kleine beestjes

De kinderen maken kennis met diverse kleine beestjes, maar vooral met lieveheersbeestjes. Deze les kan in overleg ook op de schoollocatie worden gegeven.

Kinderen ontdekken en leren

  • over kleine beestjes en over lieverheersbeestjes:
  • Hoe ziet de larve eruit? Wat eten ze?
  • Wat vertellen de stippen?
  • Welke kleuren hebben ze?

Hoe ziet de les eruit?

Na een introductie over een lieveheersbeestje en andere diertjes gaan de kinderen met een lieveheersjasje aan en  een tas vol materialen buiten op zoek naar kleine beestjes ‘in het echt’.

Voorbereiding

Sommige mensen vinden kleine beestjes griezelig. Het is goed om kinderen al jong te leren dat ze met respect met kleine beestjes omgaan, want ze hebben een grote betekenis voor de natuur. Bijna iedere kleuter is dol op lieveheersbeestjes. Laat als voorbereiding dit filmpje zien.
Er is eventueel ook een langer filmpje, dan kijkt u samen met de kinderen dit fragment.
Bekijk dit filmpje over beestjes.

Je kan ook dit filmpje bekijken over de regenworm van Expeditie 10.

Organisatie

Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.

Na afloop

In dit sprookjesachtig filmpje wordt de functie van kleine bodemdiertjes op kleuterniveau uitgelegd.
Van al die mooie spulletjes uit het bos kun je samen leuke poppetjes maken. Kijk hier maar eens.
Pino van Sesamstraat heeft een leuk liedje over het lieveheersbeestje. Zing mee.

Het is heel leuk en leerzaam om mee te doen aan het  project “Koolwitjes in de klas” van de Vlinderstichting. Je ontvangt een pakket met meerdere eitjes, rupsen én poppen van het groot koolwitje. Deze kun je in de klas opkweken tot vlinders. Leuk om te doen en onvergetelijk voor de kinderen! Iedereen kan koolwitjes bestellen. De koolwitjes zijn via De Vlinderstichting verkrijgbaar en worden met de post verstuurd gedurende de periode maart-september. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Groep 1/2
Activiteit Les
Periode 24-3 t/m 4-7
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €2,50 per leerling met een minimumbedrag van €62,50 per groep. Overige gemeenten: €6,- per leerling met een minimumbedrag van €132,- per groep.