Kabouterpad & Waterkabouterpad

Home » Lessen / Activiteiten » Kabouterpad & Waterkabouterpad

Met hun zintuigen ontdekken de kleuters al spelend de natuur. Tijdens de wandeling worden ze geholpen door kabouters en zien ze de natuur met kabouterogen.
Het waterkabouterpad is een speciale versie waarbij de kinderen ervaren hoe belangrijk water is in de natuur. Om het waterkabouterpad te reserveren klik hier.

Hoe ziet de activiteit eruit?

Er wordt gewerkt in maximaal 6 groepjes, ieder onder leiding van een volwassene. De leerkracht haalt in het natuurcentrum voor elk groepje een map met foto’s van de kabouters en opdrachten. De eerste en de laatste kabouter zijn op het erf van het centrum te vinden. Daar begint en eindigt de tocht. De eerste kabouter ‘vertelt’ dat de groene paaltjes gevolgd moeten worden. In het bos komen de kinderen tien kabouters tegen. Bij iedere kabouter wordt een opdrachtje uitgevoerd. Halverwege kan desgewenst een pauze worden gehouden, bv. bij de kabouter waarbij een aantal paddenstoelen staat om op te zitten. De inhoud van de kaboutermapjes wisselt ieder seizoen: er is een lente-, zomer-, herfst- en winterversie. Zo kun je vier keer per jaar andere kabouteropdrachten doen!

Voorbereiding

Het is leuk en zinvol om van tevoren op school aandacht te besteden aan het betreffende jaargetijde. Schooltv heeft daarvoor een leuke interactieve schoolplaat gemaakt. U kunt de plaat samen bekijken op het digitale schoolbord.

Een leuk liedje `Onder hele hoge bomen.` 

Of `Op een grote paddenstoel` van Juf Roos.

Ook is er een aflevering van Zappelin die in het teken staat van kabouters. Met een leuke knutselopdracht, een voorleesverhaaltje en spelletje.

Tenslotte deze link naar verschillende kleurplaten van kabouters.

Organisatie
Verdeel van tevoren op school de groep in maximaal 6 groepjes . Bij ieder groepje moet tijdens de excursie een volwassen begeleider zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.

Groep 1/2
Activiteit Balieactiviteit
Periode Hele jaar, waterkabouterpad 30-09 t/m 28-05
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €1,50 per leerling met een minimumbedrag van €37,50 per groep. Overige gemeenten: €3,- per leerling met een minimumbedrag van €45,- per groep.