Honingbij

Home » Lessen / Activiteiten » Honingbij

De honingbij staat centraal in deze les. Waarom zijn bijen zo belangrijk voor ons? Niet zozeer voor de honing, maar vooral voor de bestuiving van planten, zodat er vruchten groeien die wij kunnen eten.

Kinderen ontdekken en leren

  • hoe bijenvolken leven en samenwerken
  • hoe de imker een bijenvolk benut voor de productie van honing

Hoe ziet de les eruit?

De leerlingen voeren binnen en buiten allerlei opdrachten uit en mogen de bijenteelt van dichtbij bekijken.
Als ‘rode draad’ tussen de opdrachten wordt een kaarsje gemaakt: na iedere opdracht mogen de kinderen hun lontje in de vloeibare bijenwas dompelen.

Voorbereiding

Als voorbereiding op de les is  dit filmpje geschikt, het geeft een beeld van de honingbij, de nectar en de imker.
Ben je op zoek naar een korter filmpje, bekijk dan deze versie. Hierin wordt duidelijk uitgelegd hoe de bijen honing maken.

In het volgende filmpje van Expeditie 10 krijg je informatie over de akkerhommel.

Organisatie
Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.

Geef van tevoren op school ieder kind een nummer ( aftellen van 1 tot…) zodat hij/zij weet bij welk nummer zijn/haar kaarsje hangt.

Na afloop

De bij wordt bedreigd en daarom zingt kinderen voor kinderen: Red de bij! Want zonder bijen hebben we geen bloemen en planten, geen groenten en fruit en dus ook geen appeltaart of perenijs. Download de bladmuziek, songtekst en lesbrief en help mee om de bij te redden!

Bekijk het ‘Red de bij!’ filmpje.

Groep 5/6
Activiteit Les
Periode 15-5 t/m 4-7
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €3,50 per leerling met een minimumbedrag van €87,50 per groep. Overige gemeenten: €9,50 per leerling met een minimumbedrag van €209,- per groep.