Diersporen

Home » Lessen / Activiteiten » Diersporen

Als je in de bossen loopt zie je niet zo vaak dieren. Ze verstoppen zich, zijn bang of houden een winterslaap.
Toch kun je aan de verschillende diersporen wel zien dat er dieren in het bos leven.
Tijdens deze les komen al die verschillende diersporen aan bod. Kinderen maken ook zelf een dierspoor en gaan op pad in de natuur.

Kinderen ontdekken en leren

  • dat je door sporenonderzoek de aanwezigheid van diersoorten kunt vaststellen
  • dat dieren verschillende sporen achterlaten, zoals pootafdrukken, vraatsporen, poepsporen.

Hoe ziet de les eruit?

Na een inleiding in het lokaal mogen de kinderen een pootafdruk maken van gips. Vervolgens gaan ze in het bos op zoek naar diersporen.

Voorbereiding

Tijdens de les gaan de leerlingen spoorzoeken. Bespreek van tevoren: Door sporen te vinden en te herkennen, kun je ontdekken welke dieren in een gebied wonen.

Laat vooraf dit filmpje zien. Afspelen vanaf 4.45 minuut t/m 13.50 minuut. Hierin komen ook de verschillende diersporen aan bod.

Organisatie
Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.

Meenemen
Ieder kind neemt mee:

  • Een plastic tas (om de gipsafdruk in te vervoeren)
  • Een boterkuipje (500 gr.) of yoghurtbeker (0.5 l.) (nodig bij de gipsafdruk). Let op! Deze worden gebruikt voor  het  gips en nadien weg gegooid.

Na afloop

In het bos hebben de leerlingen sporen van dieren ontdekt. De dieren zelf zijn helaas niet vaak te zien. Daarom blijven boswachters soms een nachtje in de bossen om de dieren te observeren. Daarvoor moet je dus ook overnachten in het bos. In een leuk filmpje laten ze zien hoe je een hut bouwt. Benoem bij de kinderen dat je dit normaliter niet in het bos mag doen, maar bijvoorbeeld wel in je eigen tuin. Kijk op dit filmpje.

Groep 5/6
Activiteit Les
Periode 13-11 t/m 6-2
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €3,30 per leerling met een minimumbedrag van €82,50 per groep. Overige gemeenten: €8,- per leerling met een minimumbedrag van €200,- per groep.