De kracht van water

Home » Lessen / Activiteiten » De kracht van water

Regen valt, rivierwater verdampt en water stroomt naar beneden. Dat gaat allemaal vanzelf. Daar doen wij niets aan. Dijken en stuwen aanleggen, van zee land maken, water oppompen, vervoer over water, grondwater vies maken én weer schoon maken, energie opwekken met water. Dat zijn dingen die we met water doen. In deze les leren de kinderen hoe dat allemaal gaat.

Kinderen ontdekken en leren

  • hoe een waterstroom beïnvloed kan worden
  • de werking van de sifon
  • hoe je vuil water kunt zuiveren
  • energie opwekken door middel van water
  • de opwaartse kracht van water en weten hoe ijzeren boten drijven

Hoe ziet de les eruit?

Na een korte inleiding volgen de kinderen in groepjes hun eigen route langs een circuit met wateropdrachten.

Voorbereiding

Laat de kinderen alvast nadenken over wat we allemaal doen met water. Denk aan drinken, wassen en zuiveren, maar ook vervoer over water per schip, overstromingen voorkomen (veiligheid)

In de les maken de leerlingen kennis met afvalwater en doen zelf proefjes met waterzuivering. In dit filmpje een leuke proef met de vraag kan je drinkwater maken met je eigen plas.
Verder maken zij kennis met de verschillende diertjes die in het water leven. Ter voorbereiding kun je dit filmpje laten zien waarbij verschillende waterdiertjes aan bod komen.

Organisatie
Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn.

Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.

Na afloop

Kinderen kunnenn op de interactieve site van www.droppiewater.nl zelfstandig rondkijken. Deze site is van diverse waterschappen, waaronder waterschap Aa en Maas. De thema’s sluiten aan bij de inhoud van de les.

Groep 5/6
Activiteit Les
Periode 17-3 t/m 4-4
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten Gemeente Maashorst en Bernheze: €3,50 per leerling met een minimumbedrag van €87,50 per groep. Overige gemeenten: €9,50 per leerling met een minimumbedrag van €209,- per groep.