Kei toffe tocht door De Maashorst, ook voor mindervaliden

Kei toffe tocht door De Maashorst, ook voor mindervaliden

Het is nu ook mogelijk vanuit Natuurcentrum De Maashorst een Kei Toffe Tocht te maken. De tocht begint en eindigt bij het natuurcentrum en kan op ieder moment gelopen worden. Omdat deze tocht over de rolstoelroute gaat is hij ook geschikt voor mensen in een rolstoel, met een rollator of met de kinderwagen. Op het terras van het centrum hangt een vrolijk grijs kastje met meer informatie. Dus hou je van wandelen, kun je creativiteit wel waarderen en geniet je graag van de natuur: de Kei Toffe Tocht is er ook voor jou.

Misschien ben je ze wel eens in De Maashorst tegengekomen: kleine vrolijk beschilderde keitjes. Op de paal van een toegangspoort, naast het hekwerk of op een mooi bemoste boomstronk. Deze steentjes worden onder andere beschilderd door de Kei Toffe Tocht Brigade. Deze groep bestaat uit mensen die van wandelen houden, creativiteit waarderen én de natuur bewonderen en respecteren. Het idee is ontstaan bij Minibieb Nistelrode en mede mogelijk gemaakt door Jeanine Maas van Klasse-RT Remedial Teaching uit Nistelrode.

Leden van de groep beschilderen kleine stenen in vrolijke kleuren en patronen of voorzien ze van een bijzondere afbeelding. Deze verstoppen ze langs een route waarna andere leden of gebruikers van de route ze zoeken, opnieuw verstoppen of omruilen met eerder gevonden stenen. Bij Minibieb Nistelrode startte de eerste Toffe Tocht en ook bij de Nistel is een vertrekpunt waar je keitjes kunt ophalen of achterlaten.

Voor iedereen is het fijn om regelmatig de natuur in te trekken, ook als je afhankelijk bent van een hulpmiddel zoals een rolstoel. Het zoeken en verstoppen van deze prachtige steentjes zorgt daarbij voor een extra dimensie. Vandaar dat Natuurcentrum De Maashorst direct enthousiast was toen het idee ontstond om het rolstoelpad bij het natuurcentrum toe te voegen aan de Kei Toffe Tochten.

Edith de Wit maakt van steentjes prachtige kunstwerkjes maar kan door haar afhankelijkheid van een rolbed deze niet zomaar op iedere route verstoppen. Dat het rolstoelpad op De Maashorst nu aan de routes is toegevoegd doet haar veel plezier. Op het natuurcentrum hangt een prachtig kastje waarin je steentjes kunt achterlaten of ophalen. De eerste serie stenen met mooie afbeeldingen die passen bij De Maashorst, is hier door Edith op maandag 30 augustus 2021 in achtergelaten.

We hopen dat deze op reis gaan over het rolstoelpad of uiteindelijk hun weg vinden op één van de andere Kei Toffe Tocht routes.