Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nachtvlinderavond op vrijdag 15 juli

15 juli 2022 @ 21:00 - 23:00

Nachtvlinderavond op vrijdag 15 juli

 

Op vrijdagavond 15 juli organiseren we een speciale avond over nachtvlinders. De avond begint om 21.00 uur op het erf van het natuurcentrum, Erenakkerstraat 5 in Nistelrode. Vlinderdeskundigen van de natuurorganisaties laten de bezoekers zien op welke manieren ze onderzoek doen naar nachtvlinders en nodigen het publiek uit daarbij mee te kijken. Deelname is gratis.

Op een enkele uitzondering na zijn nachtvlinders vooral ’s nachts actief. Je zult wel gemerkt hebben dat ze vaak op lamplicht afkomen. De vlinderonderzoekers gebruiken dan ook speciale uv lampen om ze te lokken. Door een wit laken achter de lamp te hangen, waar de vlinders op kunnen gaan zitten zijn ze makkelijk te tellen en te bekijken. Behalve met zo’n laken worden er ook vlinders gevangen met speciale vallen – zonder ze te beschadigen! – of smeren de onderzoekers een geurende siroop op de bomen om vlinders te lokken. Het zal je verbazen dat iedere methode van tellen weer andere soorten oplevert.

Bij de bijna 2500 soorten nachtvlinders die in Nederland voorkomen zitten minuscuul kleine vlindertjes, de zogenaamde micro’s tot zeer grote soorten zoals de Lindepijlstaart. Wat ook bijzonder is, is dat veel nachtvlinders genoemd zijn naar de plant of boom waar ze hun eitjes op afzetten en waar de rupsen in hun eerste levensfase van eten, de waardplant. Op welke boomsoort je de Lindepijlstaart vaak kunt verwachten is duidelijk, maar wat te denken van het Kroosvlindertje, het Brandnetelkapje en de Grasklokjesdwergspanner? Als deze planten zouden verdwijnen zou ook de nachtvlinder die ervan afhankelijk is geen kans meer maken. Nachtvlinders hebben vaak ook tot de verbeelding sprekende namen, we zijn heel benieuwd op we een Schaapje, Papegaaitje, Hyena, Dromedaris of misschien zelfs een Draak in de tuin ontdekken.

Het is niet nodig om je voor deze activiteit op te geven, kom gewoon eens kijken als we vlinders aan het tellen zijn. Tot middernacht zijn we sowieso op het erf te vinden maar mochten er veel nachtvlinders actief zijn dan kan het zomaar tot diep in de nacht duren.

Er is een beheerder aanwezig zodat de koffiebalie open is en de toiletten beschikbaar zijn.

Gegevens

Datum:
15 juli 2022
Tijd:
21:00 - 23:00
Evenement Categorie:

Locatie

Natuurcentrum De Maashorst
Erenakkerstraat 5
Nistelrode, 5388 SZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0412 611945

Organisator

Natuurcentrum De Maashorst
Telefoon
0412-611945
E-mail
info@natuurcentrumdemaashorst.nl