Nieuws

Nieuws

Nieuwsbrief lente 2014 EDUCATIE

 Nieuwsbrief lente 2014 EDUCATIE
De vele kinderen die dit jaar de winterse diersporenles ‘Voor wie is het ecoduct?’ hebben gevolgd, hebben geen pootafdrukken in de sneeuw gevonden. Wel pootafdrukken, maar geen sneeuw! Na deze uiterst zachte winter zijn we geruisloos de lentelessen ingerold. De inmiddels wijd en zijd bekende mierenlessen draaien weer volop. Honderden kinderen van de groepen 3 en 4 veranderen voor een paar uur in een mier en voeren binnen en buiten allerlei mierenwerk uit ‘Binnen’, dat is in het mierennest. Dit mierennest was een paar weken geleden nog een gewoon leslokaal, maar dat is veranderd in een duister hol, met verschillende mierenkamers. Daar bewaren de mieren hun voedsel, daar legt de koningin dagelijks vele eitjes, daar worden de larven verzorgd. De mieren ontmoeten ook hun vriendje de bladluis. Van die bladluis krijgen ze een slokje lekker zoet spul. Kinderen die de mierenles hebben gevolgd weten dat járen later nog steeds!
Ook de waterlessen in dependance De Hooge Vorssel worden weer goed bezocht. Dit schooljaar vinden er ca. 125 van deze lessen plaats. Dan hebben we het over ongeveer 4000 kinderen, ouders en leerkrachten! Waterlessen voor alle groepen van het basisonderwijs, van kleuters tot en met de 8ste groepers, ontwikkeld in samenwerking met waterschap Aa en Maas. Doordat er door de leerjaren heen een duidelijke structuur en opbouw in de lessen zit, ervaren de kinderen hoe belangrijk (schoon) water is voor mensen, planten en dieren. De oudste basisschoolleerlingen krijgen een goed beeld van de taken van een waterschap, maar ook van wat je zelf kunt doen om water zo schoon mogelijk te houden.
De leszolder van het natuurcentrum wordt deze maanden gebruikt voor diverse lessen. Allereerst de vernieuwde les over kleine beestjes, waarbij het lieveheersbeestje een hoofdrol speelt. Verder een paar lessen ‘Zeven diersoorten’ en tenslotte de Linnaeusles, over planten.
En alsof er dan nog niet genoeg kinderen richting natuurcentrum gaan: iedere dinsdag is er een Topkokles, er komen ook nog diverse groepen een balie-activteit doen en tientallen groepen gaan gewapend met een GPS-apparaat op pad om het ‘Kringloopmysterie’ te ontrafelen. Acht-negen groepen op een ochtend is geen uitzondering. Prachtig toch? Daar doen we het allemaal voor: plezier in de natuur!
<< Terug