Nieuws

Nieuws

Educatie nieuwsbrief winter 2013

De lessen
In de winter is het altijd wat rustiger in en om de leslokalen van het natuurcentrum. Vanaf half november tot januari staan de lessen op een laag pitje. In die periode hebben de kinderen en hun leerkrachten wel iets anders aan hun hoofd: pepernoten, cadeautjes, de kerstboom, vuurwerk, vakantie…. Toch ligt het lesprogramma niet helemaal stil, want.... 
Iedere dinsdagochtend vindt bij Bloesem Theehuis de Topkokles van Natuurcentrum De Maashorst plaats. Dan maken de kinderen van de groepen 3 en 4 de lekkerste dingen samen met de (al dan niet gehandicapte) medewerkers van Bloesem. Appelflappen, soep, tosti’s…. ach, dat past goed in smulmaand december!
De les die ook doordraait is ‘Voor wie is het ecoduct?’ Dieren die veilig de autobaan willen oversteken, kunnen gebruik maken van zo’n natuurbrug. Maar hoe weet de boswachter nou of er echt dieren over het ecoduct lopen? Je kunt toch niet dag en nacht in de bosjes op het ecoduct gaan zitten! Nou, dat ziet de boswachter aan de sporen die dieren achterlaten. Daarom gaan de kinderen bij deze les op zoek naar diersporen. Dat kunnen pootafdrukken zijn, maar ook veren, holletjes, afgeknabbelde dennenappels of… poep! Voordat de kinderen op spoor-speurtocht gaan, maken ze in het leslokaal van dependance De Hooge Vorssel een pootafdruk van gips. Na de les is de afdruk hard geworden en kan hij mee naar huis.
In januari, direct na de kerstvakantie, draait in het leslokaal bij het natuurcentrum de milieules ‘Voedsel of afval?’ Leerlingen van de groepen 7 en 8 onderzoeken verschillende soorten energie. Ze laten een zelfgemaakt wagentje rijden op zonne-, water- en windenergie. Hoeveel energie verbruikt een elektrisch kacheltje eigenlijk? Zijn er verschillende soorten plastic? Hoe krijg je het zure uit een verzuurde waterplas? Al doende ontdekken de kinderen de antwoorden op deze (en meer) vragen. Ook maken ze zelf papier van oude kranten.
En….zoals gezegd zijn er ook veel kinderen (én (groot-)ouders!) bezig met de vraag: Wat doen we in de kerstvakantie??? Tip: ga naar Natuurcentrum De Maashorst! Daar is van alles te doen voor jong en oud. Maar let wel even op de aangepaste openingstijden aan het eind van het jaar. (Zie elders in deze nieuwsbrief, of op www.natuurcentrumdemaashorst.nl)
Steun voor de topkokles!
De topkokles van het natuurcentrum draait alweer een paar jaar met veel succes in Bloesem Theehuis te Herpen. Een bijzondere les, waarbij wordt samengewerkt met mensen met een beperking. Een leuke les, omdat de kinderen zelf lekkere dingen klaarmaken en opeten. En….. een dure les! Want er worden veel uren in gestoken, veel materialen gebruikt er is veel op te ruimen, schoon te maken….. Om de les voor de scholen betaalbaar te houden hebben we steun nodig. En die krijgen we nu al meer dan twee jaar! Wat zijn we daar blij mee. Daarom een extra bedankje: 
- voor de PLUS-supermarkten van Herpen en Uden, die gratis iedere maandag de boodschappen beschikbaar stellen voor de les op dinsdag.
- voor Lions Bernheze, die de opstartkosten twee jaar lang voor hun rekening namen en die, nu alles goed loopt, tóch nog €500,- gedoneerd hebben om alle topkoklessen tot aan de zomervakantie door te kunnen laten gaan.
- voor Bloesem Theehuis waar we de lesruimte mogen gebruiken en waar we hulp krijgen van de cliëntmedewerkers. 
   

  << Terug