Nieuws

Nieuws

Dierendag = waterdiertjesdag bij Natuurcentrum De Maashorst

KIEK bezoekt waterdiertjesdag

Afgelopen vrijdag, 4 oktober, vierde Natuurcentrum De Maashorst samen met waterschap Aa en Maas een bijzondere dierendag: Waterdiertjesdag! De kleine, maar o zo belangrijke beestjes die in het water leven speelden die dag de hoofdrol. De kinderen van groep 5 van basisschool ’t Ravelijn uit Ravenstein gingen bij dependance De Hooge Vorssel te Heesch aan de slag met schepnetjes. Een bijzondere gast was KIEK de kikker.

De kinderen volgden een speciale waterles. Ze voerden allerlei onderzoekende en ontdekkende opdrachten uit. Ze ontdekten, dat waterdiertjes klein, maar interessant en grappig zijn. In gezond water zijn veel diertjes te vinden, soms zo klein, dat je een vergrootglas nodig hebt om ze te zien. Het waterschap zorgt ervoor, dat het door de mensen gebruikte water weer zo schoon wordt, dat diertjes er in kunnen leven. De kinderen maakten water heel vies en probeerden het daarna weer schoon te krijgen, net zoals het in een rioolwaterzuiveringsinstallatie gebeurt. Ze kregen hulp uit onverwachte hoek: KIEK de kikker, die zelf ook erg gesteld is op gezond water om lekker in te zwemmen, kwam een kijkje nemen. Met een glas limonade (met schoon water!) en een vissensnoepje werd deze leerzame en leuke waterdiertjesdag afgesloten.

Informatie over de activiteiten van Natuurcentrum De Maashorst en van waterschap Aa en Maas kunt u vinden op www.natuurcentrumdemaashorst.nl en www.aaenmaas.nlWaterlessen
Eén van de taken van waterschap Aa en Maas is het zorgen voor schoon en gezond water waarin de waterdiertjes kunnen leven. Natuurcentrum De Maashorst en waterschap Aa en Maas werken al jaren samen om dit belang duidelijk te maken aan kinderen, hun ouders en leerkrachten. Jaarlijks volgen duizenden kinderen lessen over de natuur van het natuurcentrum. Daarvan volgen ieder jaar ca. 3500 leerlingen van de groepen 1 t/m 8 van het basisonderwijs een waterles in dependance De Hooge Vorssel te Heesch. Zij maken o.a. water vies en daarna weer schoon, ze bouwen stuwen en dijken in de watertafel, ze ontdekken waar het vieze water van de wc naar toe gaat, wat grondwater is…. En ze vangen waterdiertjes, onderzoeken ze zeer diervriendelijk en laten ze weer vrij.
Informatie over de activiteiten van Natuurcentrum De Maashorst en van waterschap Aa en Maas kunt u vinden op www.natuurcentrumdemaashorst.nl en www.aaenmaas.nl

<< Terug