Duurzaam? Doen!

Home » Lessen / Activiteiten » Duurzaam? Doen!

In het bos wordt natuurlijk afval gebruikt als voedsel. Kleine bodemdiertjes, schimmels en bacteriën verwerken het natuurlijke afval tot voedsel voor bomen en planten. Een beetje zon erbij, en de kringloop is rond. Natuurlijk afval is voedsel, met de zon als oneindige bron van energie die dit proces laat werken. Biodiversiteit is in dit proces noodzakelijk.
Waarin is menselijk afval anders dan natuurlijk afval? Maken wij onze spullen zo, dat we de grondstoffen opnieuw kunnen gebruiken? Zou dat beter kunnen? Door spelletjes en proefjes te doen ontdekken de leerlingen meer over grondstoffen, recycling en energie.

Kinderen ondekken en leren

  • over de voedselkringloop
  • over biodiversiteit
  • met zorg om te gaan met de natuur, in relatie tot afval
  • over recycling
  • over het gebruik van grondstoffen en schone energie

Hoe ziet de les eruit

Na een korte inleiding volgen de kinderen in groepjes binnen en buiten allerlei opdrachten. Ze ontdekken hoe ze zelf duurzamer om kunnen gaan met de dagelijkse dingen die ze doen. Ze spelen een spel over duurzaamheid. Ze krijgen antwoord op de volgende vragen: Hoe recycle ik papier?  Is recyclen eigenlijk moeilijk?

Voorbereiding

Geef de kinderen achtergrondinformatie over schone energiebronnen. Schone energie wordt gemaakt van energiebronnen die niet opraken en geen luchtvervuiling veroorzaken. De meest bekende soorten energie zijn: energie gemaakt met zonlicht, energie gemaakt met wind en energie gemaakt met hulp van waterkracht.

Voor de opdracht schone energie moet er op school een windwagen ontworpen worden.
Maak met de kinderen een windwagentje op wielen. Belangrijk!: neem per groepje één windwagentje mee naar Natuurcentrum De Maashorst voor een testrit. Anders kan de opdracht niet uitgevoerd worden.

Het karretje:

  • mag maximaal 15 cm lang en 10 cm breed zijn.
  • moet een zeil hebben, dat er afgehaald kan worden.
  • moet aan de voorkant een (schroef)oogje hebben, waar iets aangehaakt kan worden.
  • moet soepel kunnen rijden.

In het natuurcentrum zal dat karretje op verschillende manieren aan het rijden worden gebracht.

Dit korte filmpje sluit aan op de les in Natuurcentrum De Maashorst. Het laat zien wat je allemaal met windenergie kunt doen.
Op deze link is informatie te zien over het recyclen van plastic.

Organisatie 

Op school maakt u maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet gedurende het bezoek aan het natuurcentrum een begeleidende volwassene zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.

Na afloop

Proefje
De les op het centrum gaat over afval, hergebruik en energie. Het verteren van natuurlijk afval gaat langzaam.
Wat gebeurt er als je een klokhuis weggooit? Probeer het uit. Leg een klokhuis onder een struikje op de aarde. Kies een plekje waar de grond ‘leeft’. Leg er een omgekeerd bakje met daar bovenop een steen. Plus een briefje met de datum. Kijk zo nu en dan wat er met het klokhuis gebeurt. In de winter gaat het langzaam, in de zomer is het klokhuis na een paar weken al verteerd.
Vertel de leerlingen over de vertering van natuurlijk afval. Wie recyclet het klokhuis? In de natuur worden voedingsstoffen opnieuw gebruikt. Kleine bodemdiertjes, schimmels en bacteriën leven van natuurlijk afval. Ze maken het kleiner en kleiner. Tot de voedingsstoffen weer in regenwater kunnen oplossen en door de wortels van bomen en planten worden opgenomen.

Groep 7/8
Activiteit Les
Periode 12-1 t/m 23-2
Locatie Natuurcentrum
Adres Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Kosten €2,00 per leerling met een minimumbedrag van €50,00 per groep.